Всяко ново десетилетие от живота ни се усеща малко по-различно. Всички познаваме безграничната енергия през 20-те години дори след четири часа сън и няколко маргарити, но и отново повечето от нас са наясно и с нуждата от много повече сън (и по-малко алкохолни напитки) през 30-те. Започвайки от момента, в който се родим, нашите тела и хранителни нужди се променят, поради което се нуждаем от повече или по-малко от определени храни, когато стареем.
Някои храни могат да бъдат полезни за нивата на енергия с напредването на възрастта, разяснява Кимбърли Гомер, регистриран диетолог и бивш директор по хранене в Pritikin Longevity Center. Но храната може да бъде и ключова в превенцията на болестите.
"Основният фактор за всички заболявания, било то сърдечни, рак, диабет, затлъстяване или деменция, се крие в някакво възпаление", казва тя.
Източник: iStock
Как това възпаление реагира в нашето тяло изглежда се засилва с напредването на възрастта, създавайки болести и неразположения. Ако сме на противовъзпалителна диета, като елиминираме определени храни, това се оказва от ключово значение за поддържането на невероятно физическо и психическо здраве с напредване на възрастта.
Ето какво да ядем повече с напредването на възрастта
Ако търсим една специфична храна, която е от ключово значение за здравето ни с напредването на възрастта, експертите препоръчват да изберем висококачествен мастен протеин, а именно сьомга.
"Мазните риби като сьомгата са богати на ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които са дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини", обяснява д-р Кевин Кук, сертифициран лекар от първичната медицинска помощ, който специализира в медицината за дълголетие и работата на мозъка.
Източник: iStock
"Възрастните хора трябва да се стремят да ги включват в диетата си поне два пъти седмично, за да увеличат приема на омега-3, което поддържа здравето на мозъка и намалява възпалението."
Нуждаем се и от протеини за поддържането на мускулите и за сила, защото с напредване на възрастта започваме да ги губим, особено ако ограничим движението, заради което ставаме по-малко активни и по-малко мотивирани да поддържаме мускулите.
Всички наши клетки, включително мозъчните, се нуждаят от здравословни мазнини, за да функционират. Когато не ги осигурим, можем да изпаднем физически и когнитивно в не много благоприятно състояние и да не се чувстваме добре.
Едуина Кларк, регистриран диетолог, добавя пред Huffpost, че ако сьомгата не ни харесва, можем да я заменим с други източници на висококачествен протеин като домашни птици без кожа, яйца и тофу. Това е особено важно за хората на 65 и повече години.
Източник: iStock
"Проучванията показват, че оптималният прием на протеин за възрастни хора е 1-1.2 грама на килограм телесно тегло, което е по-високо от общоприетата препоръка за възрастни от 0.8 грама на ден", заключва тя.