Всяко ново десетилетие от живота ни се усеща малко по-различно. Всички познаваме безграничната енергия през 20-те години дори след четири часа сън и няколко маргарити, но и отново повечето от нас са наясно и с нуждата от много повече сън (и по-малко алкохолни напитки) през 30-те. Започвайки от момента, в който се родим, нашите тела и хранителни нужди се променят, поради което се  нуждаем от повече или по-малко от определени храни, когато стареем.

Сьомга, отгледана във ферми, и защо е опасна за здравето ни за разлика от дивата сьомга

Кога сьомгата е опасна за здравето

В кои случаи трябва да бъдем особено внимателни

Някои храни могат да бъдат полезни за нивата на енергия с напредването на възрастта, разяснява Кимбърли Гомер, регистриран диетолог и бивш директор по хранене в Pritikin Longevity Center. Но храната може да бъде и ключова в превенцията на болестите.

"Основният фактор за всички заболявания, било то сърдечни, рак, диабет, затлъстяване или деменция, се крие в някакво възпаление", казва тя.

Снимка 673646

Източник: iStock

Как това възпаление реагира в нашето тяло изглежда се засилва с напредването на възрастта, създавайки болести и неразположения. Ако сме на противовъзпалителна диета, като елиминираме определени храни, това се оказва от ключово значение за поддържането на невероятно физическо и психическо здраве с напредване на възрастта.

Ето какво да ядем повече с напредването на възрастта

Ако търсим една специфична храна, която е от ключово значение за здравето ни с напредването на възрастта, експертите препоръчват да изберем висококачествен мастен протеин, а именно сьомга.

Сьомга, готвене и защо да не махаме кожата на рибата

Защо да не махаме кожата на сьомгата

Всяка част от тази риба може да се ползва

"Мазните риби като сьомгата са богати на ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които са дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини", обяснява д-р Кевин Кук, сертифициран лекар от първичната медицинска помощ, който специализира в медицината за дълголетие и работата на мозъка.

Снимка 673644

Източник: iStock

"Възрастните хора трябва да се стремят да ги включват в диетата си поне два пъти седмично, за да увеличат приема на омега-3, което поддържа здравето на мозъка и намалява възпалението."

Нуждаем се и от протеини за поддържането на мускулите и за сила, защото с напредване на възрастта започваме да ги губим, особено ако ограничим движението, заради което ставаме по-малко активни и по-малко мотивирани да поддържаме мускулите.

Перфектната сьомга на скара - с един лесен трик

Перфектната сьомга на скара - с един лесен трик

Трябват ни две прости съставки и малко време

Всички наши клетки, включително мозъчните, се нуждаят от здравословни мазнини, за да функционират. Когато не ги осигурим, можем да изпаднем физически и когнитивно в не много благоприятно състояние и да не се чувстваме добре.

Едуина Кларк, регистриран диетолог, добавя пред Huffpost, че ако сьомгата не ни харесва, можем да я заменим с други източници на висококачествен протеин като домашни птици без кожа, яйца и тофу. Това е особено важно за хората на 65 и повече години.

Снимка 673645

Източник: iStock

"Проучванията показват, че оптималният прием на протеин за възрастни хора е 1-1.2 грама на килограм телесно тегло, което е по-високо от общоприетата препоръка за възрастни от 0.8 грама на ден", заключва тя.