Сьомгата е една от най-обичаните и популярни във всякакви диети риби. Съвсем нормално е да съществуват десетки начини да я сготвим, като в повечето случаи хората избират да отстранят кожата от нея.

Снимка 525450

Източник: iStock

Ето защо обаче не трябва да го правим - кожата на сьомгата има редица полезни функции.

Тя предпазва крехкото розово месо от пресготвяне, съобщават ни от Tasting Table. Ако я приготвяме на скара или на тиган, винаги трябва да слагаме рибата с кожата надолу. Ако парчето е прекалено дебело, е позволено в края на готвенето да я обърнем за няколко секунди, за да се сготви равномерно.

Снимка 343255

Източник: iStock

Ако обаче печем сьомгата си на фурна, кожата винаги трябва да е от горната й страна - така ще се запази влагата и крехкостта й. Освен това и в трите случая се сдобиваме с хрупкав деликатес, богат на омега-3 мастни киселини, както и на колаген, чийто прием влияе добре на състоянието на кожата, сухожилията и костите ни.

От The Better Fish пък ни съобщават, че рибената кожа е все по-ценен деликатес в редица популярни ресторанти по света. Най-често тя се пържи до златисто или се панира, след което се сервира като хрупкаво допълнение към рибни ястия.