Понякога изборът на здравословна храна е лесен: знаем, че листните зеленчуци са питателни, сезонните зеленчуци са полезни, а захарта е най-добре да не присъства в менюто ни.

Сьомга на скара, гъби, леща и рецептата на Гордън Рамзи с любимата ни риба

Сьомга на скара с гарнитура от гъби и леща

По рецепта на Гордън Рамзи

Но когато става дума за риба, нещата са малко по-сложни. Особено ако тази риба е сьомга.

Въпреки че сьомгата често се препоръчва като част от здравословна диета, продължават споровете дали отглежданата във ферми, или дивата е най-добре да се яде, и дали единият вид не е опасен за здравето.

Богата на полезни за сърцето омега-3, сьомгата е нискокалоричен източник на протеини, който също е с ниско съдържание на наситени мазнини.

Снимка 561302

Източник: iStock

Американската сърдечна асоциация, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) препоръчват два пъти седмично в менюто ни да присъства мазна риба, а сьомгата е идеална за тази цел. Но каква сьомга е препоръчително да консумираме?

По-голямата част от сьомгата на пазара е от ферми, което означава, че се отглежда и добива при контролирани условия. Проблемът според някои изследователи е, че пренаселването в повечето ферми е причина за замърсяване.

Снимка 561303

Източник: iStock

Доклад от 2003 г. на Работната група по околна среда (EWG) установява, че седем от десет отглеждани риби сьомга, които са в хранителни магазини в Сан Франциско, Вашингтон, окръг Колумбия и Портланд, са замърсени с полихлорирани бифенили (PCBs), за които се смята, че причиняват рак.

Освен това е установено, че отглежданата сьомга съдържа токсични химикали метилживак и диоксини, а фермите са обвинени в замърсяване на океаните, насърчаване на болести и разпространение на морски въшки.

Фермите за сьомга също са критикувани за други съмнителни практики, включително съдържанието на фуража, с който хранят рибите. Те често смесват храната с химикали, за да придадат на рибата розов цвят (дивата сьомга го развива естествено).

Снимка 561301

Източник: iStock

Много експерти твърдят, че практиките се подобряват и стават по-устойчиви, а рибите от фермите се хранят с по-здравословни храни в опит да се подобрят начините на отглеждане.

Някои търговци, като Whole Foods например, са въвели строги стандарти за качество, за да гарантират, че набавят отглеждани морски дарове от строго регулирани ферми, пишат от One Medical. Докато това не се случи с всички ферми, които отглеждат сьомга обаче, трябва да имаме едно наум.

Еко пластмасата, спермата от сьомга и как помага за създаване на нова пластмаса

Необичайното приложение на спермата от сьомга

Как сперматозоидите на рибата помагат за създаване на...

Не става дума да премахнем изцяло сьомгата от хранителния си режим, но може да се опитаме редуваме консумацията на дива с отгледана от ферми с добра репутация. Или просто да си похапваме друга рибка, която знаем, че е прясна и се среща в България например.