Сьомгата е една от най-популярните и обичани риби в кулинарията. Това вероятно се дължи и на факта, че е бърза и лесна за приготвяне, особено ако знаем как да я направим. Но, подобно на всяко просто нещо, е необходимо да имаме малко, но полезни познания.

Сьомга, готвене и защо да не махаме кожата на рибата

Защо да не махаме кожата на сьомгата

Всяка част от тази риба може да се ползва

Сьомгата на скара ще стане много по-крехка и сочна (а няма да залепне и за тигана), ако преди това сме я подложили на една малко известна извън кулинарните среди процедура. TheKitchn ни просветляват каква точно е тя.

Рибата, независимо дали ползваме филе или котлет, трябва да бъде маринована преди печенето. За целта просто разтваряме 22 г сол на 2 чаши студена вода - количеството е необходимо за около 500 г сьомга. При по-голямо количество риба, увеличаваме и маринатата.

Снимка 343255

Източник: iStock

Трябва да разбъркаме добре, за да се разтвори солта, след което поставяме парчетата риба в маринатата и прибираме в хладилника за 45 минути. След това вадим сьомгата, подсушаваме с домакинска хартия и сме готови да я обърнем на тигана.

Можем да го направим, като сложи малко мазнина в него. Не солим обаче - маринатата е била достатъчна сьомгата да се осоли, както и да остане сочна при печенето.