На всеки е ясно, че храната, която ядем, се отразява на целия организъм, включително на психичното ни здраве. Тази година за пореден път Средиземноморската диета бе определена за най-здравословната. Според диетолозите тя забавя процесите на стареене в тялото, а конкретно храните, богати на антиоксиданти, витамин Е и холин пък подпомагат когнитивните функции.
В другия спектър обаче са храните, които водят до възпалителни процеси. Те може да се отразят негативно на нашето ДНК, което пък да ускори стареенето. Ето шест вида храни и напитки, които са враг на дълголетието и с които е добре да внимаваме, ако искаме да удължим продължителността на живота си.
Кафе
Пиенето на кафе в умерени количества е свързано с редица ползи за здравето, включително за мускулите, дълголетието и превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Но от друга страна хората, които имат сколнността да прекаляват с кофеиновата напитка, се излагат на риск.

Източник: iStock
Повече от шест чаши кафе на ден въздействат неблагоприятно на мозъка, повишават риска от деменция и може да ускорят процесите на стареене.
Млечни продукти
Консумацията на млечни продукти може и да се свързва с понижен риск от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и колоректален рак, но в същото време с тях трябва да се внимава. Особено с пълномасленото мляко. То излага мъжете на по-висок риск от рак на простатата, болестта на Паркинсон, когнитивен спад (при по-възрастните хора) и ускорено биологично стареене.

Източник: iStock
Смята се, че причината се крие в по-високото съдържание на мазнини в пълномаслените млечни продукти, което може да доведе до възпаления в тялото.
Пикантни храни
По нашите ширини пикантните и лютиви ястия са на почит, но е добре да ги ограничим, ако се стремим към дълголетие. Ежедневното консумиране на храни с добавени люти подправки, особено когато са в големи количества, не е благоприятно за когнитивните функции.

Източник: iStock
По-щадящ вариант са пресните подправки, а когато купуваме сухи такива, е добре да следим за съдържанието на консерванти и натрий в тях.
Храни с високо съдържание на натрий
И като става дума за натрий, излишъкът от него в организма е тежък за сърцето и води до повишено кръвно налягане, свързано с риска от инсулт, сърдечни и други хронични заболявания. Освен това високите нива на натрий са вредни и за мозъка, като могат да доведат до увреждане и отслабени когнитивни функции.

Източник: iStock
За да избегнем тези рискове, е препоръчително да ограничим дневния прием на натрий до 2300 милиграма и да имаме предвид, че той се съдържа и в храни, в които вероятно не подозираме. Сред тях са сосове, подправки, преработени сирена, дори зърнени закуски.
Въглехидратни храни
Кето диетата, която се характеризира с консумацията на повече храни с високо съдържание на протеини за сметка на по-малко или никакви въглехидрати, остава една от най-противоречивите. За нея се твърди, че хем може да ускори стареенето на органите, хем, че може да подобри функцията на мозъка.

Източник: iStock
Това, което диетолозите обаче наблюдават, е, че въглехидратите предизвикват възпалителен отговор в тялото ни. А това, както знаем, има отрицателно въздействие върху здравето. Затова и е препоръчително да ограничим консумацията на въглехидратни храни.
Изкуствените подсладители
Газираните напитки, които се водят диетични, са пълни с изкуствени подсладители. Последните пък са свързани с повишен риск от деменция и сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Източник: iStock
Диетолозите изтъкват, че те са създадени, за да "излъжат" мозъка, че приемаме захар, но без калориите. Но това, което се случва, е, че му влияят негативно и причиняват възпаления в тялото, пише Fortune Well.