Както добре знаем, един от най-ключовите фактори, за да бъдем здрави и да се предпазим от развитието на различни заболявания в дългосрочен план, е пълноценното и балансирано хранене. Когато наблягаме на правилните храни, намаляваме риска от хронично възпаление в тялото, което може да отключи и по-сериозен здравословен проблем.

5 навика в храненето, с които да предотвратим възпаленията в тялото ни

5 навика в храненето, с които да предотвратим възпаленията в тялото ни

Към които да се придържаме всеки ден

За тази цел обаче е необходимо също така и да внимаваме с консумацията на храни, които могат да предизвикат възпаление. Ето пет вида, които са често срещани в диетата на повечето хора, но могат да доведат до възпаление в тялото.

Храни, съдържащи глутен

Глутенът се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта и лимеца, съответно и в много тестени храни, сред които хляб, сладкиши и други печива. Проблемът обаче е, че пшеницата в днешно време е по-различна от тази, добивана преди години и е по-трудносмилаема. А когато не се обработва добре от организма, глутенът може да наруши чревното ни здраве, като насърчи развитието на вредни бактерии.

Снимка 734896

Източник: iStock

Това съответно може да доведе до дисбиоза и да стимулира освобождаването на зонулин - протеин, който се свързва със синдрома на пропускливите черва. За да се предпазим, е препоръчително да намалим консумацията на глутенови храни, а когато избираме хляб, той да бъде с квас, тъй като го прави по-лесносмилаем.

Някои млечни продукти

Добре известен факт е, че в зряла възраст организмът на много хора преработва лактозата по-трудно. А когато тя ферментира в червата, може да причини храносмилателни и кожни проблеми, възпаления, мигрена, дори болки в ставите. В случай че имаме лактозна непоносимост, е добре да избираме млечни продукти без лактоза и твърди сирена като пармезан и гауда например, които съдържат много малко лактоза. Освен лактозата, млечните продукти съдържат и казеин. Някои форми на този протеин обаче могат да предизвикат възпаление.

Снимка 734897

Източник: iStock

Важно е също така и какъв е произходът на млечните продукти, както и обработката им преди да стигнат до рафтовете в магазините. Препоръчително е да залагаме на биологични продукти, както и ферментирали такива, за да се възползваме от полезните им бактерии.

Преработени и червени меса

Преработените и червените меса се свързват с възпаления в тялото, поради високото им съдържание на наситени мазнини. А в колбасите, както добре знаем, има и съставки "пълнители". Те се консервират с нитрати и/или нитрити, които след това могат да образуват нитрозамини в организма. А те от своя страна могат да доведат до оксидативен стрес и възпаление.

Снимка 734898

Източник: iStock

Когато говорим за консумацията на червено месо, ключова е умереността. Важно е да приоритизираме качеството пред количеството, за да се възползваме от желязото и витамините от група В, които съдържа месото, но без да си вредим. Пилешкото, рибата и растителните протеини, каквито са тофу и бобовите растения, е препоръчително да бъдат част от една пълноценна и балансирана диета.

Газирани напитки, сладки и тестени изделия

Рафинираните захари причиняват резки скокове и спадове на кръвната захар, които с течение на времето могат да допринесат за развитието на инсулинова резистентност. Това от своя страна е предпоставка за по-висок риск от хронично възпаление в тялото, като оказва допълнително натоварване върху ендокринната система и нарушава хормоналния баланс.

Снимка 734899

Източник: iStock

Наред с това, високозахарните храни насърчават размножаването на вредните чревни бактерии и намаляват микробното разнообразие. А както вече споменахме, дисбалансът може да отслаби чревната бариера и повече токсини да преминават в кръвния поток, което също води до възпаление. Препоръчително е да заменим газираните напитките, сладките и тестените изделия, съдържащи рафинирана захар, с храни с естествена захар. Такива са например плодовете, чиито фибри спомагат за забавяне усвояването на захарта.

6 вида богати на антиоксиданти плодове, с които борим възпаленията

6 вида богати на антиоксиданти плодове, с които борим възпаленията

Вкусни и ефективни срещу свободните радикали и оксидативния стрес

Пържени храни

Голяма част от пържените храни се приготвят с рафинирани масла, които при нагряване до високи температури отделят вредни съединения. Те не само увеличават възпалението в тялото, но и повишават оксидативния стрес. При редовна консумация пък могат дори да повлияят на важни хормони, като естроген и прогестерон. Те са ключови за жените и могат да доведат до нарушения в менструацията, проблеми с фертилитета и състояния като ендометриоза и поликистозни яйчници.

Снимка 734900

Източник: iStock

Не на последно място, честата консумация на пържените храни е свързана и с нарушен микробиом, наддаване на тегло, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Здравословните алтернативи на мазнините, които е препоръчително да използваме, са висококачественото маслиново масло и маслото от авокадо, пише British Vogue.