Когато говорим за здравословен начин на живот и пълноценно, балансирано хранене, чревното здраве е основен приоритет. И това е така, защото микробиомът, съставен от трилиони микроорганизми, живеещи в храносмилателната ни система, влияе на всичко - от обработването на храната и имунитета, до настроението и качеството на съня ни.

Последно хранене преди залез слънце - ето какви са ползите

Последно хранене преди залез слънце - ето какви са ползите

Не толкова лесна, но важна промяна

За да имаме добро чревно здраве, е от значение да преобладават полезните бактерии, като консумираме достатъчно богата на фибри храна. Сред изобилието от преработени и нездравословни храни обаче може лесно да направим грешни избори, залагайки на непълноценни опции.

За да ни е по-лесно да се грижим за чревното си здраве, ето пет често консумирани нездравословни храни, които да заменим с по-полезните им алтернативи.

Пуканки вместо чипс

Чипсът е силно обработена и мазна храна, която мнозина похапват пред телевизора вкъщи, обикновено вечер.

Снимка 739589

Източник: iStock

По-здравословната му алтернатива е също толкова подходяща за спокойните вечери у дома - пуканките са по-леки, богати на фибри и полезни за баланса в чревния микробиом.

Сушени плодове и фурми вместо сладки десерти

Независимо дали става въпрос за бонбони, бисквити или друг вид изкушения, сладките десерти не съдържат полезна хранителна стойност за тялото ни и се отразяват негативно на енергийните ни нива.

Снимка 739590

Източник: iStock

Ако ги заменим със сушени плодове или фурми обаче ще набавим на организма си фибри, витамини и естествени захари, далеч по-благоприятни за кръвната захар и червата.

Бобови храни вместо консумация на много месо

Диетата на съвременния човек включва голямо количество месо, част от което обаче е преработено и вредно за организма ни. Препоръчително е да разнообразяваме консумацията на животинско месо, за да си набавяме и растителни протеини.

Снимка 739591

Източник: iStock

Така например бобовите храни, като леща и нахут, са пълни с пребиотични фибри, които действат благоприятно за чревния микробиом и са също засищащи.

Обикновени ядки вместо овкусени и с добавени аромати

По рафтовете в магазините можем да открием всякакви видове пакетирани ядки, включително и такива, които съдържат много сол и захар.

Снимка 739592

Източник: iStock

За предпочитане е обаче да залагаме на обикновените сурови ядки, тъй като с тях си набавяме полезни мазнини и фибри без вредните допълнителни съставки, от които организмът ни не се нуждае.

Сладките или жълтите картофи - кои са по-полезни

Сладките или жълтите картофи - кои са по-полезни

И какви хранителни вещества съдържат и двата вида

Замразени плодове с кефир вместо сладолед

Сладоледът определено е вкусно и любимо на мнозина сладко изкушение, но също съдържа големи количества захар.

Снимка 739593

Източник: iStock

Заменяйки го с комбинацията от ферментиралата млечна напитка кефир и замразени плодове, можем да задоволим желанието си за сладко, но с естествена сладост, антиоксиданти и живи култури, полезни за чревния ни микробиом, пише BBC.