Когато говорим за здравословен начин на живот и пълноценно, балансирано хранене, чревното здраве е основен приоритет. И това е така, защото микробиомът, съставен от трилиони микроорганизми, живеещи в храносмилателната ни система, влияе на всичко - от обработването на храната и имунитета, до настроението и качеството на съня ни.
За да имаме добро чревно здраве, е от значение да преобладават полезните бактерии, като консумираме достатъчно богата на фибри храна. Сред изобилието от преработени и нездравословни храни обаче може лесно да направим грешни избори, залагайки на непълноценни опции.
За да ни е по-лесно да се грижим за чревното си здраве, ето пет често консумирани нездравословни храни, които да заменим с по-полезните им алтернативи.
Пуканки вместо чипс
Чипсът е силно обработена и мазна храна, която мнозина похапват пред телевизора вкъщи, обикновено вечер.
Източник: iStock
По-здравословната му алтернатива е също толкова подходяща за спокойните вечери у дома - пуканките са по-леки, богати на фибри и полезни за баланса в чревния микробиом.
Сушени плодове и фурми вместо сладки десерти
Независимо дали става въпрос за бонбони, бисквити или друг вид изкушения, сладките десерти не съдържат полезна хранителна стойност за тялото ни и се отразяват негативно на енергийните ни нива.
Източник: iStock
Ако ги заменим със сушени плодове или фурми обаче ще набавим на организма си фибри, витамини и естествени захари, далеч по-благоприятни за кръвната захар и червата.
Бобови храни вместо консумация на много месо
Диетата на съвременния човек включва голямо количество месо, част от което обаче е преработено и вредно за организма ни. Препоръчително е да разнообразяваме консумацията на животинско месо, за да си набавяме и растителни протеини.
Източник: iStock
Така например бобовите храни, като леща и нахут, са пълни с пребиотични фибри, които действат благоприятно за чревния микробиом и са също засищащи.
Обикновени ядки вместо овкусени и с добавени аромати
По рафтовете в магазините можем да открием всякакви видове пакетирани ядки, включително и такива, които съдържат много сол и захар.
Източник: iStock
За предпочитане е обаче да залагаме на обикновените сурови ядки, тъй като с тях си набавяме полезни мазнини и фибри без вредните допълнителни съставки, от които организмът ни не се нуждае.
Замразени плодове с кефир вместо сладолед
Сладоледът определено е вкусно и любимо на мнозина сладко изкушение, но също съдържа големи количества захар.
Източник: iStock
Заменяйки го с комбинацията от ферментиралата млечна напитка кефир и замразени плодове, можем да задоволим желанието си за сладко, но с естествена сладост, антиоксиданти и живи култури, полезни за чревния ни микробиом, пише BBC.