Ако сутрешното ни кафе вече не носи удоволствие, проблемът често не е в самата напитка, а в това, което добавяме към нея. Някои съставки могат напълно да прикрият естествения аромат и богат вкус на кафето, а други - макар и популярни, да се окажат вредни за здравето.
Експерти по кафе посочват, че черното кафе не се нуждае от изкуствени аромати, химически сметани или протеинови пудри, които променят напълно текстурата и вкуса му. Вместо да обогатяват напитката, подобни добавки често я превръщат в нещо съвсем различно и далеч от идеята за качествено кафе.
Една от най-неподходящите добавки са изкуствените подсладители. Те могат да направят по-лошо кафе по-поносимо, но за сметка на здравето и на вкусовия профил на напитката. Синтетичните съставки потискат богатите и комплексни нотки на кафените зърна, като лишават сутрешния ритуал от неговата автентичност.

Източник: iStock
За да се извлече максималното от всяка чаша, специалистите препоръчват използването на качествени зърна, прясно смилане и минимална намеса, така че да се запази истинският вкус на кафето, уточнява Eat This Not That.