Храните и напитките, които консумираме, оказват своето въздействие върху цялостното ни здраве, включително зъбите. Газираните напитки например са най-често заклеймяваните като вредни за зъбите, тъй като разрушават емайла.
Истината обаче е, че напитките, чиято консумация е добре да избягваме, ако искаме да запазим зъбите си здрави, не се изчерпва само с газираните. Ето шест, които да избягваме, за да си спестим проблеми със зъбите, венците и появата на кариеси.
Газирана вода с добавени аромати
Газираната вода често е предпочитана като по-здравословна опция на други газирани напитки, но дори и да не съдържа захар, тя отново може да увреди зъбите ни.

Източник: iStock
Газировката и добавените аромати в някои напитки създават киселинна среда в устата ни, която прогресивно може да ерозира зъбния емайл с течение на времето.
Плодови сокове
Когато са прясно изцедени, плодовите сокове могат да бъдат полезни. Но за да предпазим зъбите си, е добре да не прекаляваме с количеството и честотата на консумацията им, както и да измиваме зъбите си след това.

Източник: iStock
Соковете от портокал, ябълка, както и други зелени плодове и зеленчуци, често са киселинни и с високо съдържание на естествени захари, които не се отразяват благоприятно на зъбите.
Спортни напитки
Спортните напитки са често предпочитани от физически активните хора, заради съдържанието им на електролити.

Източник: iStock
Въпреки това обаче тези напитки често са пълни с добавени захари и дори киселини. И дори и разновидностите, които не съдържат захар, могат да бъдат силно киселинни и да увредят зъбния емайл.
Комбуча (и други ферментирали напитки)
Въпреки че комбучата е свързана с ползи за здравето на червата, тя също е кисела и понякога подсладена със захар.

Източник: iStock
Когато се консумира често, може да доведе до ерозия на зъбния емайл. За да избегнем това, е добре да внимаваме както с честото, така и с количеството, което пием.
Студено кафе (с добавени сметана, сиропи или подсладители)
Студеното кафе може и да е приятно освежаващо през лятото, но едва ли подозираме, че може да бъде и вредно.

Източник: iStock
Причината е, че в студеното кафе има киселинност. А когато към него се добавят сметана, сиропи или подсладители, става още по-благоприятно за потенциалното развитие на зъбни кариеси.
Вино
Както червеното, така и бялото вино са киселинни и съответно ерозивни за зъбния емайл. И все пак, червеното вино е по-вредно за зъбите, заради тъмния си цвят. Бялото вино, макар и по-светло, също има киселинност.

Източник: iStock
А консумацията на какъвто и да е вид вино често, на малки глътки, е дори още по-вредно за зъбния емайл. За да предпазим зъбите си здрави, е препоръчително след пиене на вино да измиваме зъбите си, пише Real Simple.