Какво консумираме до голяма степен се отразява на здравето ни - едва ли можем да сравним организма на човек на средиземноморска диета с този на забързан жител на мегаполис, който се храни с "бърза храна".
Едва ли обаче сме подозирали до каква степен ултрапреработените храни могат да се отразят на тялото ни. Те се оказват свързани с увреждания на всяка важна система от органи в човешкото, сочи най-голямото научно проучване по темата, публикувано в медицинското списание Lancet.
Систематичен преглед на 104 дългосрочни проучвания показва, че 92 от тях съобщават за повишен риск от едно или повече хронични заболявания и ранна смърт от различни причини. Ултрапреработените храни водят до повишен риск от редица здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и депресия. Според проф. Карлос Монтейро от Университета в Сао Пауло това ясно показва, че "хората не са биологично адаптирани да консумират тези храни".
Източник: iStock
Вкусни, но вредни
Ултрапреработените храни са продукти, произведени индустриално с изкуствени аромати, емулгатори и оцветители - безалкохолни напитки, пакетирани снаксове, готови ястия, зърнени закуски, протеинови барове и това, което наричаме "бързо хранене". Те са с високо калорийно съдържание, но ниска хранителна стойност.
Данните от изследването са е повече от тревожни, особено на фона на статистиките, свързани с храненето по света. Във Великобритания и САЩ над 50% от средната диета се състои от ултрапреработени храни. При млади хора и тези от по-слабо развити райони този процент достига до 80%, пишат Guardian.
Източник: iStock
За някои хора това е обичайна "храна" за деня
Ултрапреработените храни бързо изместват свежите продукти в диетата на деца и възрастни на всички континенти. Затова експертите предлагат по-строги ограничения върху рекламата им, особено насочена към деца и други мерки.
Сред останалите например е забрана за предлагане на този тип храна в обществени места като училища и болници, ограничения при продажбата в супермаркети и по-ясни етикети на опаковките за информиране на потребителите.
Източник: iStock
Етикетите трябва да са по-ясни
Успешен пример е националната програма за училищно хранене в Бразилия, която е елиминирала повечето ултрапреработени храни и изисква до 2026 г. 90% от храната да бъде свежа или минимално преработена.