За никого не е тайна, че ключът към здравето са здравословните навици, които включват пълноценно хранене, качествен сън, физическа активност и управление на стреса. Според учените обаче измежду всички тези фактори най-ключов е храната, която консумираме.
"Храненето е фактор номер едно, отправната точка, която е в основата на останалите", обяснява експертът по епигенетика от Станфордския университет Лусия Ароника. По-специално нейните изследвания се фокусират върху нутригенетиката - или начинът, по който храната може да повлияе на определени гени, свързани със стареенето.
Навиците ни всъщност влияят на гените ни и това се отнася включително за храненето. Това, което ядем, може да активира гени, които или да насърчат възстановяването на клетките, или да ги увредят.
Източник: iStock
Кои храни да ядем за по-здрава и красива кожа
Не е изненадващо, че начинът ни на хранене играе основна роля в начина, по който кожата ни старее. Хранителните вещества, като витамин А в морковите, витамин С в портокалите и омега-3 мастни киселини в сардините например подпомагат поддържането на функции, които допринасят за здрава и красива кожа. Ето на кои храни да наблегнем, за да запазим кожата си свежа и сияйна.
Храни, богати на протеин
Протеините са от съществено значение за синтеза на колаген, кератин и еластин. "Без достатъчно качествен протеин, кожата не може да се възстанови и регенерира", отбелязва д-р Лусия Ароника. Храни като яйца, риба, бобови растения и птиче месо, съдържат вещества, сред които метионин, фолат или бетаин. Всички те участват в процесите на регенерация и стареене и е полезно да ги приемаме чрез храната.
Източник: iStock
Разнообразни зеленчуци
Всички знаем, че е полезно да ядем разнообразни зеленчуци, за да си набавим необходимите на организма ни елементи. Но по-конкретно фитонутриентите влияят върху генната експресия. Така например червените зеленчуци, като домати и чушки, съдържат ликопен, - антиоксидант, който действа като слънцезащитен крем отвътре в тялото ни. Оранжевите храни, като моркови и тиква, от друга страна, са богати на каротеноиди, които осигуряват блясък и еластичност.
Източник: iStock
Зелените зеленчуци, като броколи, рукола и спанак, пък помагат за детоксикация. А сините, като боровинки, са противовъзпалителни. Кръстоцветните зеленчуци са също чудесни за кожата - броколите, зелето и руколата помагат за активирането на антиоксидантните и детоксикиращи гени.
Кои храни състаряват кожата ни
Освен да наблягаме на полезните за кожата ни храни, е добре и да избягваме тези, които я състаряват. Най-вредна е захарта, по три основни причини. Първата е, че тя води до гликация, която състарява кожата отвътре. Втората - насърчава хроничното възпаление, което ускорява увреждането на клетките. И третата - променя чревния микробиом, като засягат баланса на бактериите, които също влияят на състоянието на кожата.
Вредните за кожата захари са бялата и рафинираната. Но не и захарта, която се съдържа в плодовете. Това е така, защото фибрите модулират нейното усвояване и осигуряват защитни фитонутриенти. И все пак, не бива да се прекалява с консумацията най-вече на плодови сокове. Причината е, че захарта се усвоява твърде бързо и благотворният ефект на фибрите се губи, пише Vogue.