Clarified Milk Punch е една от напитките, които може да наречем енигма. Най-вече, защото ни кара да се зачудим как коктейл, който съдържа мляко, може да изглежда толкова бистър? Отговорът на този въпрос се крие в науката.
Когато се смесят мляко, твърд алкохол и киселина (например сок от лимон), се случва химическа реакция, която придава на напитката пленителна прозрачност и копринена текстура.
Както подсказва и името му, Clarified Milk Punch е бистър млечен пунш. Коктейлът спада към категорията на пуншовете, които имат пет компонента: твърд алкохол, подсладител, цитруси, вода и подправки. И когато към тази смес се добави мляко, получаваме млечен пунш.
Но докато той е доста популярен в Щатите, неговата бистра вариация се доближава повече до вкуса на англичаните. А ето и накратко каква е историята.
Първоначално в баровете започват да се правят млечните пуншове. Любопитно е, че те се появяват в менютата поне век преди думата "коктейл" да започне да се използва в английския в началото на XIX век. Пуншовете се разпространяват от Югоизточна Азия на запад, като в Лондон стават позната напитка през XVII век, пише историкът Дейвид Уондрич в книгата си Punch: The Delights (and Dangers) of the Flowing Bowl, цитиран от Wine Enthusiast.
Смесването на мляко и сметана с бира, вино и видове твърд алкохол всъщност е било често срещано в Англия по това време. А "избистрянето" се е правело, за да се отстранят по-грубите елементи, но и за да се направи пуншът по-дълготраен.
Източник: iStock
Твърди се, че млечният пунш е бил любим на кралица Виктория. Или поне така се споменава в кралски документ от 1838 г., в който се посочва и кой е любимият ѝ производител. Освен това напитката се появява и в основополагащата книга на Джери Томас от 1862 г. Bartenders Guide. А в началото на века е възродена от бармани от различни точки на света.
Ето и как да си приготвим Clarified Milk Punch (рецептата е за 20 напитки).
Какво ни трябва
- 750 мл твърд алкохол (по избор)
- 750 мл сок от лимон (прясно изцеден)
- 500 мл сок от ябълка (прясно изцеден)
- 500 мл сок от ананас (прясно изцеден)
- 500 мл силен черен чай (охладен)
- 1 л пълномаслено мляко
- 370 мл захарен сироп
- индийско орехче (на прах, за гарниране)
Какво ги правим
В съд сипваме твърдия алкохол, който сме избрали, соковете от лимон, ябълка и ананас, както и чая. А в отделен съд кипваме млякото. Когато е готово, постепенно го добавяме към смесените алкохол и сока от плодовете. Въпреки че ще се пресече и ще се образуват бучки, покриваме сместа и я слагаме в хладилник за 24 часа. След като времето изтече, идва ред да прецедим пунша и да го подсладим със захарния сироп. Поднасяме върху лед в ниска чаша и гарнираме с индийско орехче.
Останалото количество съхраняваме в хладилник, за да му се насладим по-късно.