Млечните продукти са широко дискутирани в последите години като една част от храненето ни, която доскоро сме смятали за задължителна и изцяло полезна, но сега картината изглежда доста по-различно. Все повече се говори за непоносимост към лактозата, все повече са и растителните алтернативи на киселото, прясното мляко, маслото и кашкавалът.

Прясното мляко и защо е по-ефективно за хидратация от водата

Коя напитка ни хидратира по-добре от водата

И за какво да внимаваме

Според нов доклад на Wall Street Journal, редица изследвания вече стигат до извода, че всъщност нямаме нужда от млечни продукти. Но не бива да бързаме да се отказваме от тяхната консумация, а на първо място е добре да обърнем внимание на количеството им, което стига до нашата маса. Защото именно в него е разковничето дали ще ни помогнат или по-скоро ще ни навредят.

Ползите от млякото и производните му, които се изтъкват от д-р Дариуш Мозафариан от Tufts Medical School, са намаляване на кръвното налягане и на риска от сърдечни удари, пониженият риск от диабет и намаляването на телесните мазнини за сметка на увеличаване на мускулната маса. Важно е обаче уточнението, че тези ползи са предимно от продуктите, преминали процес на ферментация, които са богати на пробиотици.

Снимка 678772

Източник: iStock

Oсвен това лекарят опровергава остарялото схващане, че трябва да ядем млечни продукти, за да си набавим калций и витамин D. Неговото мнение е, че има достатъчно други източници, с които можем да го направим. Но за да не изпуснем споменатите вече ползи, препоръката е за една порция неподсладен йогурт или сирене дневно. С нея получаваме достатъчно кардио-метаболитни ползи.

И докато някои хора смятат, че нискомаслените млечни продукти са по-здравословната алтернатива, всъщност науката не е стигнала до категорични доказателства в подкрепа на тази теория, затова може да изберем тези, които ни харесват повече на вкус, обяснява CBS News.

Какво мляко да изберем - пълномаслено или нискомаслено

Какво мляко да изберем - пълномаслено или нискомаслено

И защо да не го изключваме от менюто си

Ако често ни се случва да си похвапваме повече (от 2-3 порции) млечни продукти, важно е да следим и за признаците дали пък не прекаляваме с тях, което може да ги превърне от приятел във враг на здравето ни. Най-често те се изразяват в кожни или стомашни проблеми, умора, покачване на тегло и други симптоми на лактозната непоносимост, предава Best life Online.