Едва ли има нещо по-неприятно от тъп нож в кухнята. За съжаление това е проблем, с който често можем да се сблъскаме в кухнята на ваканционно жилище или студио. И да не разполагаме с инструмент да го наточим.

Мит или истина: вредно ли е да мием гъбите с вода

Мит или истина: вредно ли е да мием гъбите с вода

Какво смятат шеф-готвачите

Съществува прост и ефективен трик, който малко хора познават. Необходима ни е само керамична чаша.

Повечето керамични чинии, купи и чаши имат неглазиран ръб на дъното, където изделието е било в контакт с пода на пещта. Тази неглазирана керамика е по-твърда от метала и може да се използва точно като камък за заточване.

Керамична чаша върши работа

Източник: iStock

Керамична чаша върши работа

Обръщаме чашата и прокарваме острието на ножа по неглазирания ръб, като го държим така, че ръбът да поддържа ъгъл от около 15 до 20 градуса. За най-добро подостряне започваме с 10-15 движения от всяка страна, след това 5-10 от всяка страна, последвани от четири, три, две, като завършим с единично движение от всяка страна.

Този метод създава ново острие, което е относително симетрично. За около 30 секунди можете да превърнете тъп нож в напълно функционален, пишат Serious Eats.

Професионален уред за заточване работи най-добре, разбира се

Източник: iStock

Професионален уред за заточване работи най-добре, разбира се

Други методи за наточване, когато не разполагаме с професионален уред е, да ползваме горния ръб на наполовина свалено автомобилно стъкло, гладък камък или бетон, както и добре изпитания трик с кожен колан или каишка за финално изглаждане и подравняване на острието на ножа.