Въпреки че продължителността на живота ни не е изцяло под наш контрол, има начини, с които да подпомогнем дълголетието. Те са свързани основно с начина ни на живот, както и навиците, включително хранителни.

Кога закусваме е пряко свързано с това колко ще живеем

Кога закусваме е пряко свързано с това колко ще живеем

Важно е не само какво, но и кога

Според здравните експерти именно диетата е един от най-основните фактори за дълголетие. Това едва ли ни изненадва особено, както и най-вероятно знаем общите препоръки да се храним пълноценно, разнообразно и да се стремим към минимална консумация на преработени храни и газирани напитки.

Въпреки че тези съвети изглеждат лесни за следване, изборът на храни, на които да наблегнем за дълголетие, се оказва не чак толкова лесна задача. И една от причините е предлагането на храни и напитки, които ни заблуждават, че са здравословни, но в действителност саботират мисията ни към по-дълъг живот. Ето шест такива примера.

Силно преработени алтернативи на месото

Някои хора, които не консумират месо, разчитат на алтернативни храни, за да си набавят достатъчно протеини. Някои от тези храни обаче са силно преработени, с високо съдържание на натрий и съставки "пълнители".

Снимка 733706

Източник: iStock

А както добре знаем, завишената консумация на натрий увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и други животозастрашаващи състояния. Вместо преработените алтернативни на месото храни, е добре да наблегнем на растителни такива, като например боб, леща, нахут и тофу.

Разтворима (инстантна) овесена каша

Овесените ядки имат репутацията на здравословна храна, благодарение на съдържанието си на фибри и витамини от група В. Освен това помагат за намаляване на възпалението в тялото. Изключението тук обаче е разтворимата овесена каша, която се продава индивидуално пакетирана в магазините. Тя може и да е максимално бърза, лесна и удобна за приготвяне, но в действителност често е с високо съдържание на добавена захар.

Снимка 733705

Източник: iStock

Консумацията на много захар пречи на дълголетието, тъй като води до повишени нива на кръвната захар, затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. За да бъде овесената ни каша възможно най-полезна и здравословна, е препоръчително да се придържаме към натурални овесени ядки, които да съчетаваме със свежи плодове.

Плодови сокове

Предвид че се правят от плодове (когато са прясно изцедени), е съвсем естествено да възприемаме соковете за полезни. Истината обаче е, че те са с високо съдържание на захар, докато същевременно нямат почти никакви фибри.

Снимка 733704

Източник: iStock

Дори и на фрешовете им липсват фибрите, както и останалите хранителни вещества, които целите плодове имат. Затова вместо да ги пием като сок, е най-добре да консумираме плодовете свежи и цели.

Купа с асай бери

Неотдавна стана популярен т. нар. асай боул, който представлява купа основно с плодове, плодов сок или мляко и асай бери на прах. Могат да бъдат добавени също така и най-разнообразни плодове като банани, горски плодове, както и чиа семена, мед и подправки.

Снимка 733703

Източник: iStock

Но за да бъде един асай боул наистина здравословен, трябва да подберем съставките за него правилно. В противен случай рискуваме да приготвим закуска, богата основно на захар. Препоръчително е да избягваме да купуваме готов асай боул от магазините, а вместо това да си го приготвяме сами у дома.

Протеин на прах и протеинови барчета

За протеините се говори много не отскоро, но е добре да знаем, че с консумацията му може да се прекали, а повечето хора всъщност си набавят достатъчно. Затова и не само, че най-вероятно не се нуждаем от протеин на прах и протеинови барчета, но и не бихме могли да извлечем същите ползи за дълголетието, както при консумацията на източниците на протеин от пълноценни храни.

Снимка 733701

Източник: iStock

Конкретно протеиновите барчета често съдържат добавена захар. За най-полезни и здравословни източници на протеин винаги можем да разчитаме на месото, млечните продукти, яйцата, едамаме, нахут и тофу, пише HuffPost.

4 признака, които подсказват, че прекаляваме с консумацията на протеини

4 признака, които подсказват, че прекаляваме с консумацията на протеини

И колко протеин е твърде много протеин

Белтъци

Често хората, които се придържат към хранителен режим или се стремят към здравословно хранене, избягват жълтъците на яйцата и консумират само белтъците. Въпреки че в един омлет например, приготвен само с белтъци, се съдържат протеини, в жълтъците също има много хранителни вещества.

Снимка 733700

Източник: iStock

Сред тях са холин (който подпомага здравето на мозъка), витамин D (който подсилва имунната система и здравето на костите), лутеин (който подпомага доброто зрение) и омега-3 мастни киселини (които са полезни за здравето на сърцето и мозъка). Предвид това, се оказва много по-полезно да изядем едно цяло яйце. Както и всяка друга храна, стига да не прекаляваме с количеството, яйцата също спокойно могат да присъстват в менюто ни редовно.