Едва ли има по-приятно чувство от това да се излегнем на плажа след така дълго чаканата лятна почивка. Непредвидени и определено неприятни в този момент обаче може да се окажат усещането за подуване на корема и обезводняването.

Храните, които помагат да предпазим кожата си от увреждане от слънцето

Храните, които помагат да предпазим кожата си от увреждане от слънцето

Ето с какво да подпомогнем действието на слънцезащитния крем

Особено след дълъг ден на плажа или просто след продължително излагане на слънце, тялото ни може да остане дехидратирано, да почувстваме цялостно усещане за дискомфорт или евентуално да получим слънчево изгаряне.

За да си подсигурим възможно най-приятно и комфортно прекарване под слънчевите лъчи през най-топлите месеци, е по-добре да стоим далеч и от някои конкретни храни и напитки. Ето кои са те според Delish.

Млечни продукти (включително сладолед)

Знаем, че млечните продукти са чест виновник за подуването на корема и образуването на газове. Особено при хора, които имат непоносимост към лактоза.

Снимка 483926

Източник: iStock

При всички положения обаче е по-сигурно да пропуснем консумацията на млечни продукти, включително сладолед, когато сме се запътили към плажа.

Алкохол

Коктейлите са една от най-често консумираните напитки на плажа. Но алкохолът като цяло дехидратира организма, което е особено вредно при продължително излагане на слънце.

Снимка 717616

Източник: iStock

Добрата хидратация, основно с вода, трябва да е приоритет номер едно, когато сме на плажа.

Царевица

Царевицата може и да се предлага на всеки плаж и курортно заведение, но е по-добре да се въздържим поне в часовете, когато сме изложени на слънце.

Снимка 625054

Източник: iStock

Причината е, че царевицата е по-трудно смилаема. А това може да доведе до ферментация на стомашно-чревни бактерии и задържане на въздух и газове, което съответно причинява подуване на корема.

Газирани напитки

Колкото и да са разхлаждащи и приятни на вкус, газираните напитки също могат да се окажат причината да се чувстваме дискомфортно на плажа. Техните въздушни мехурчета обикновено водят до подуване на корема, което далеч не е най-приятното усещане в жегата.

Снимка 694735

Източник: iStock

Доста по-безобидно и подходящо е да утолим жаждата с вода или лимонада.

Люти храни

Добре знаем, че консумацията на люти храни може да причини стомашни проблеми. А това е последното, с което искаме да рискуваме, когато сме на плажа и при по-продължително време на слънце.

Снимка 699897

Източник: iStock

Затова е добре да ограничим както лютото, така и други храни, за които знаем, че дразнят стомаха ни.

Храни, съдържащи глутен

Глутеновата непоносимост е все по-често срещана в днешно време. Сред неприятните ефекти, до които води консумацията на глутен, са подуване на корема, запек или диария.

Снимка 596513

Източник: iStock

За щастие, вече се предлагат много повече безглутенови алтернативи, от които да изберем.

Кисело мляко (подсладено и с високи нива на лактоза)

Конкретно за киселото мляко знаем, че всъщност дори е препоръчително при храносмилателни проблеми. В същото време обаче видовете, които съдържат високи нива на лактоза, могат да ферментират в стомаха, водейки до образуването на газове и подуването на корема.

Снимка 698917

Източник: iStock

Най-добре е да се придържаме към обикновено кисело мляко и да избягваме подсладените алтернативи.

Чесън

Конкретно през лятото използваме чесъна най-често като добавка в таратора. Но може би не знаем, че той съдържа фруктани, които причиняват подуване на корема.

Снимка 684778

Източник: iStock

Добрата новина е, че този неблагоприятен ефект намалява, когато чесънът е сготвен.

Кръстоцветни зеленчуци (броколи и карфиол)

Кръстоцветните зеленчуци, каквито са броколите и карфиолът, съдържат рафиноза - въглехидрат, който не може да се усвои от тялото ни.

Снимка 624812

Източник: iStock

Оттам идват и чувството за подуване на корема и образуването на газове - все нежелани ефекти, особено при дълъг ден, прекаран на плажа и под жаркото слънце.

Боб

Подобна е причината да избягваме и боб. Въпреки че съдържа големи количества протеини и фибри, той е богат и на олигозахариди, които са също трудни за смилане.

Снимка 549005

Източник: iStock

За хората, които страдат от синдром на раздразненото черво, е особено препоръчително да избягват консумацията на боб.

6 причини да се чувстваме постоянно гладни, въпреки че се храним

6 причини да се чувстваме постоянно гладни, въпреки че се храним

Какво да избягваме, за да останем сити по-дълго

Диня

Колкото и да е трудно да устоим на парче добре охладена диня на плажа, е по-добре да го запазим за края на деня, прекаран на слънце.

Снимка 673776

Източник: iStock

Заради високите нива на захар в този така обичан летен плод, може да усетим подуване на корема и газове. А когато го хапнем на връщане от плажа, пък може да подпомогнем хидратацията на тялото.