Киселинният рефлукс и гастроезофагеалната рефлуксна болест са неприятни състояния, при които киселина от стомаха се връща в хранопровода. Причините за тях могат да бъдат свързани с увреждането на долния езофагеален сфинктер, който не се затваря правилно и пропуска киселината обратно в хранопровода.

Храните и напитките, които причиняват проблеми с храносмилането

Храните и напитките, които причиняват проблеми с храносмилането

Дори и някои полезни

Храните, които ядем, могат да повлияят на количеството киселина, която произвежда стомахът, и на функцията на долния езофагеален сфинктер.

Ето осем вида храни и напитки, които помагат при киселини и рефлукс. Добре е да имаме предвид, че те могат да намалят вероятността от киселинен рефлукс и да неутрализират стомашната киселина, но не и да излекуват някое от състоянията.

Зеленчуци

Зеленчуците естествено са с ниско съдържание на мазнини и захар.

Снимка 741137

Източник: iStock

Чудесни са зеленият фасул, броколите, аспержите, карфиолът, листните зеленчуци, картофите и краставиците, като не е препоръчително да им добавяме мазнина, дресинги, сосове или лимон, тъй като така могат да увеличат риска от киселинен рефлукс.

Джинджифил

Джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства, заради които много хора го използват да противодействат на лошо храносмилане, гадене и други стомашно-чревни проблеми.

Снимка 741138

Източник: iStock

Благоприятното свойство на тази пикантна подправка е, че помага на храната да се придвижи през стомашно-чревния тракт. Можем да консумираме настърган или нарязан корен от джинджифил, а също и приготвен като чай.

Овесени ядки

Овесените ядки са пълнозърнеста храна, която е чудесен източник на фибри. Освен това овесът има свойството да абсорбира стомашна киселина и така намалява вероятността от киселинен рефлукс.

Снимка 741139

Източник: iStock

Като цяло диетата с повече консумация на храни, богати на фибри, е свързана с по-нисък риск от киселинен рефлукс. Освен овес, е подходящо да ядем повече кафяв ориз и пълнозърнест хляб.

Плодове (но не цитрусови)

Цитрусовите плодове, като портокалите например, са по-високо киселинни. Вместо тях е по-добре да наблегнем на банани, ябълки, круши и пъпеш.

Снимка 741140

Източник: iStock

Те осигуряват основни хранителни вещества на организма ни. Чудесни са за междинно хапване, което е по-малко вероятно да причини киселинен рефлукс, в сравнение с храните с добавени мазнини и захар. А фибрите, които съдържат плодовете, помагат да се чувстваме сити за по-дълго време.

Леко месо и морски дарове

Месото като пилешко, пуешко, както също и рибата, и морските дарове, са с ниско съдържание на мазнини и е по-малко вероятно да причинят симптоми на киселинен рефлукс в сравнение с червените меса.

Снимка 741142

Източник: iStock

За предпочитане е да ги консумираме на скара, гриловани, печени или варени.

Яйчен белтък

Яйчените жълтъци, както и пържените яйца, са с високо съдържание на мазнини и могат да предизвикат рефлукс.

Снимка 741143

Източник: iStock

Белтъците, от друга страна, съдържат по-малко мазнини и повече протеини. Тях можем да консумираме по различни начини, включително поширани и на омлет.

Храни, богати на здравословни мазнини

Организмът ни все пак се нуждае от мазнини, за да функционира. Важното обаче е какви мазнини консумираме. Чудесни източници на здравословни, ненаситени мазнини, са храни като авокадо, орехи, ленено семе, маслиново и сусамово масло.

Снимка 741144

Източник: iStock

Всички те е по-малко вероятно да причинят киселинен рефлукс, в сравнение с животинските мазнини, както и тези в преработените храни.

Защо да не ядем цитруси преди лягане

Защо да не ядем цитруси преди лягане

Една основателна причина

Естествени напитки

Освен храните, е важно да подбираме и напитките, които консумираме. Добре е да избягваме алкохола, както и напитките с подсладители и кофеин.

Снимка 741146

Източник: iStock

Вместо тях е добре да избираме некисели и естествени напитки, като билкови чайове, млека на растителна основа и прясно изцедени сокове от нецитрусови плодове и зеленчуци, пише Healthline.