Киселинният рефлукс и гастроезофагеалната рефлуксна болест са неприятни състояния, при които киселина от стомаха се връща в хранопровода. Причините за тях могат да бъдат свързани с увреждането на долния езофагеален сфинктер, който не се затваря правилно и пропуска киселината обратно в хранопровода.
Храните, които ядем, могат да повлияят на количеството киселина, която произвежда стомахът, и на функцията на долния езофагеален сфинктер.
Ето осем вида храни и напитки, които помагат при киселини и рефлукс. Добре е да имаме предвид, че те могат да намалят вероятността от киселинен рефлукс и да неутрализират стомашната киселина, но не и да излекуват някое от състоянията.
Зеленчуци
Зеленчуците естествено са с ниско съдържание на мазнини и захар.
Източник: iStock
Чудесни са зеленият фасул, броколите, аспержите, карфиолът, листните зеленчуци, картофите и краставиците, като не е препоръчително да им добавяме мазнина, дресинги, сосове или лимон, тъй като така могат да увеличат риска от киселинен рефлукс.
Джинджифил
Джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства, заради които много хора го използват да противодействат на лошо храносмилане, гадене и други стомашно-чревни проблеми.
Източник: iStock
Благоприятното свойство на тази пикантна подправка е, че помага на храната да се придвижи през стомашно-чревния тракт. Можем да консумираме настърган или нарязан корен от джинджифил, а също и приготвен като чай.
Овесени ядки
Овесените ядки са пълнозърнеста храна, която е чудесен източник на фибри. Освен това овесът има свойството да абсорбира стомашна киселина и така намалява вероятността от киселинен рефлукс.
Източник: iStock
Като цяло диетата с повече консумация на храни, богати на фибри, е свързана с по-нисък риск от киселинен рефлукс. Освен овес, е подходящо да ядем повече кафяв ориз и пълнозърнест хляб.
Плодове (но не цитрусови)
Цитрусовите плодове, като портокалите например, са по-високо киселинни. Вместо тях е по-добре да наблегнем на банани, ябълки, круши и пъпеш.
Източник: iStock
Те осигуряват основни хранителни вещества на организма ни. Чудесни са за междинно хапване, което е по-малко вероятно да причини киселинен рефлукс, в сравнение с храните с добавени мазнини и захар. А фибрите, които съдържат плодовете, помагат да се чувстваме сити за по-дълго време.
Леко месо и морски дарове
Месото като пилешко, пуешко, както също и рибата, и морските дарове, са с ниско съдържание на мазнини и е по-малко вероятно да причинят симптоми на киселинен рефлукс в сравнение с червените меса.
Източник: iStock
За предпочитане е да ги консумираме на скара, гриловани, печени или варени.
Яйчен белтък
Яйчените жълтъци, както и пържените яйца, са с високо съдържание на мазнини и могат да предизвикат рефлукс.
Източник: iStock
Белтъците, от друга страна, съдържат по-малко мазнини и повече протеини. Тях можем да консумираме по различни начини, включително поширани и на омлет.
Храни, богати на здравословни мазнини
Организмът ни все пак се нуждае от мазнини, за да функционира. Важното обаче е какви мазнини консумираме. Чудесни източници на здравословни, ненаситени мазнини, са храни като авокадо, орехи, ленено семе, маслиново и сусамово масло.
Източник: iStock
Всички те е по-малко вероятно да причинят киселинен рефлукс, в сравнение с животинските мазнини, както и тези в преработените храни.
Естествени напитки
Освен храните, е важно да подбираме и напитките, които консумираме. Добре е да избягваме алкохола, както и напитките с подсладители и кофеин.
Източник: iStock
Вместо тях е добре да избираме некисели и естествени напитки, като билкови чайове, млека на растителна основа и прясно изцедени сокове от нецитрусови плодове и зеленчуци, пише Healthline.