Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните експерти винаги са препоръчвали консумацията им. Изключение не прави и прясното мляко, което обаче много възрастни избягват да пият или пък залагат на нискомаслено, отново по препоръка на диетолози или други специалисти.

Мляко от микроби - това ли е алтернативата на бъдещето

Мляко от микроби - това ли е алтернативата на бъдещето

В полза за околната среда

Както обикновено се оказва обаче, различните видове храни и напитки носят и различни ползи за организма ни. Затова да ограничаваме консумацията на пълномаслени млека всъщност не е добра идея.

Нека първо все пак да уточним, че маслеността на млечните продукти се определя като процент от общата течност спрямо теглото. Обезмасленото (по-малко от 0.5% млечна мазнина) и нискомасленото мляко (1% млечна мазнина) се произвежда като се отстранят мазнините от пълномасленото (3.25% млечна мазнина). И съвсем логично, колкото по-висок е масленият процент, толкова повече са и калориите в продукта.

Именно по-високата калоричност на пълномасленото мляко обаче е сред основните причини някои хора да го избягват. В него се съдържат наситени мазнини, които много здравни експерти препоръчват да ограничаваме, тъй като могат да доведат до завишен холестерол и съответно сърдечни заболявания.

Снимка 654552

Източник: iStock

През последните години обаче тази препоръка е поставена под въпрос. Според нови проучвания консумацията на наситени мазнини в умерени количества няма пряка връзка с развитието на заболявания на сърцето.

Освен това специалистите допълват, че пълномасленото мляко не допринася и за наддаването на тегло. И дори изтъкват, че според проучвания консумацията му всъщност може да ни помогне да контролираме килограмите си.

Ползите от пълномасленото мляко дори не спират и тук. Друга причина да не се лишаваме от него, е че доказано то може да ни предпази от хронични заболявания като метаболитен синдром, диабет тип 2 и безплодие.

Защо да не пием овесено мляко и с какво да го заместим

Защо да не пием овесено мляко

И кои са по-здравословните алтернативи

Заключението на здравните експерти е, че освен ако не се налага да спазваме строга нискокалорична диета, няма причина да консумираме само нискомаслено мляко. И въпреки всичко, то също е полезно и съдържа полезни хранителни вещества за организма ни. Богато е на калций, витамин D, фосфор и калий, пише Health Line.