Добре знаем колко е важна хидратацията за правилното протичане на всички процеси в организма. И сигурно смятаме, че ако пием необходимото количество вода на ден сме направили достатъчно. Оказва се обаче, че има и един по-лесен и ефективен начин да се хидратираме.

5 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

5 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

Твърде е лесно, за да не го правим

Според ново изследване на учени от шотландския St. Andrews University, има една напитка, която хидратира тялото ни за по-дълго време от водата. Докато тя успява бързо да утоли жаждата, то напитките с малко захар, мазнини или протеини ни поддържат хидратирани за по-дълго време.

И така се оказва, че прясното мляко е по-добра алтернатива от водата, защото съдържа лактоза, малко протеини и малко мазнини. Всички те помагат да се забави извеждането на течности от стомаха и така поддържат хидратацията за по-дълго.

Снимка 618734

Източник: iStock

В състава на млякото има и натрий, който действа като гъба и също задържа водата в тялото, произвеждайки по-малко урина.

Изводите от това изследване потвърждават други, които вече са известни на учените - че електролитите като калий и натрий допринасят за по-добра хидратация, докато калориите в една напитка способстват за по-бавното изпразване на пикочния мехур.

Има обаче една важна подробност по отношение на напитките, съдържащи захар, която учените искат да изяснят. Това че тези с ниско съдържание на захар задържат хидратацията за по-дълго не значи, че други с повече захар имат още по-добър ефект. Точно обратното. 

Снимка 556244

Източник: iStock

При тяхното попадане в тънките черва захарта се разгражда с процеса осмоза. За неговото осъществяване се изтегля вода от тялото в тънките черва, необходимо за разреждането на захарите, съдържащи се в тези напитки. А когато водата попадне в червата, се брои, че вече е изхвърлена от организма. Така че напитките, съдържащи много захари, имат обратния ефект - дехидратират ни, пояснява CNN.

Газираните напитки и хроничните заболявания, които причиняват на бъбреците

Напитката с най-голяма вреда за здравето на бъбреците

Оказва се, че не е алкохолът

Затова ако трябва да избираме между вода и сок или газирана напитка, за да утолим жаждата, винаги трябва да изберем водата. От нея се нуждаят и нашите бъбреци и черен дроб, за да изпълняват основната си функция - извеждане на токсините от организма.