Всички знаем, че за да разберем от какви добавки се нуждае организмът ни, е добре първо да установим какво му липсва. Разбира се, това е индивидуално за всеки човек, но има и други фактори, които ни подсказват, че е време да подпомогнем здравето си. И това са нашата възраст и начинът ни на живот.

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Докато от някои добавки има полза, то други може да навредят

И двете са индикация, че тялото ни се променя и адаптира към промените - вътрешни и външни. За да не подлагаме организма си на стрес и да си осигурим плавен преход през променливите периоди, можем да компенсираме липсващите ни вещества с добавки. А ето и кои са необходимите за всяка възраст.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

През 20-те и в началото на 30-те години

Когато сме в най-жизнената си възраст, са ни необходими най-малко добавки. Но дори и младите хора често имат недостиг на витамин D. А той е необходим за по-доброто усвояване на калций и именно затова е силно свързан със здравето на костите. Тъй като през топлите месеци си набавяме витамин D чрез слънцето, можем да го приемаме през есента и зимата.

Друга добавка, която не би била излишна на младите в 20-те и началото на 30-те години, е омега-3. Тя е важна за здравето на мозъка, нервната система, сърцето и освен това се свързва с по-доброто възстановяване след физическа дейност. Наред с това помага при стрес и в борбата с депресията.

Снимка 666719

Източник: iStock

Хората, които спазват растителна диета пък, е добре да вземат и витамин В12, йод, желязо и цинк, а пък тези, които спортуват активно - витамини от група В, витамини С и Е, както и магнезий.

Годините от средата на 20-те и началото на 30-те са и тези, в който все повече жени планират бременността си. Те могат да подпомогнат процеса по забременяване с фолиева киселина, витамин D и рибено масло.

През 30-те и в началото на 40-те години

С напредването на възрастта хидратацията на кожата и нейната еластичност намаляват. За забавянето на този процес помага колагенът. Витамин С пък е съставка, която помага за по-свежия вид на кожата.

Снимка 666838

Източник: iStock

Други добавки, които биха се отразили добре, са селенът, който е антиоксидант и се бори с увреждането на клетките, витамините А и В, както и цинкът, който помага при възпалителни процеси в тялото. Освен селенът, антиоксидантно действие имат и витамините С и Е, които също предпазват клетките от увреждане.

През 40-те и 50-те години

В този период характерни промени са забавянето на метаболизма и намаляването на мускулната маса. Затова набавянето на достатъчно протеини чрез храната, както и силовите тренировки, са ключови. Но витамините B12, C и D също могат да помогнат.

Други промени, които настъпват през 40-те и 50-те години, са хормоналните. Освен заради менопаузата при жените, както при тях, така и при мъжете, е важно и поддържането на добро чревно здраве. Разбира се, при него ключова роля има разнообразното хранене, но ако е необходимо, пробиотичните и пребиотичните добавки също помагат.

Снимка 666721

Източник: iStock

От 50 години нагоре

На тази възраст на фокус са костите, здравето на сърцето и когнитивната функция. Хората над 50 години обикновено се хранят по-здравословно, но телата им усвояват по-малко, особено витамин В12, калций и витамин D. Затова и нуждите им от хранителни вещества често са по-високи. Един ефективен начин за запълване на липсите в организма на всеки над 50 години, е приемът на мултивитамини, обогатени с минерали.

С напредването на възрастта клетките усещат повече и вредата от оксидативния стрес, който причинява възпаления. Противовъзпалително и облекчаващо дискомфорта и подуването на ставите действие имат омега-3 мастните киселини. За здравето на ставите се грижат също и глюкозаминът, и хондроитинът.

5 неща, които трябва да знаем за добавките за кожа

5 неща, които трябва да знаем за добавките за кожа

И защо е добре да ги приемаме

За хората в 50-те години, които пък имат нарушения в съня, се препоръчват магнезий и триптофан (5-НТ), който помага да се поддържат нивата на серотонин, пише Vogue.