Всеки, който се стреми към дълголетие, иска да подпомогне както физическото си здраве, така и това на мозъка, за да се предпази от когнитивни заболявания, като деменция. И начинът на хранене е един от факторите, които са в наши ръце. А според ново проучване витамини от група В, които се съдържат в храни, които консумираме ежедневно, може да се окажат по-ключови за здравето на мозъка, отколкото предполагаме.

Микропластмасата - модерният причинител на деменция

Микропластмасата - модерният причинител на деменция

Вреда, която не бива да се подценява

Японски учени са провели изследването си върху възрастни за период от повече от 15 години. И установяват, че хората, консумирали най-много рибофлавин (витамин B2), имат до 49% по-нисък риск от развитие на деменция. Освен това, приемът на фолат и витамин B6 също са свързани с по-нисък риск от когнитивното заболяване, докато за витамин B12 не е установена пряка връзка.

Изводите на учените подкрепят това, което вече знаем за витамините от група В. А именно, че са ключови за метаболизма и помагат за регулирането на хомоцистеина - съединение, свързано със здравето на мозъка. Разбира се, нито едно хранително вещество не действа магически и проучването на японските изследователи не доказва причинно-следствена връзка. Въпреки това обаче допринася с действителна статистика в подкрепа на идеята, че храната, която ядем, може да подпомогне здравето на мозъка ни с напредването на годините.

Снимка 738086

Източник: iStock

Как е проведено проучването

Изследователите са анализирали данни от проучване, в което са участвали 4171 възрастни японци на възраст от 40 до 69 години, като диетата им е била оценявана ежедневно от диетолози. Участниците са били проследени средно за период от 15.4 години, включително за развитието на деменция. След това учените са сравнили данните на хората, консумирали най-малко и най-много витамини от група В и са изчислили риска им от развитие на деменция, отчитайки фактори като възраст, пол, килограми, тютюнопушене, консумация на алкохол, прием на лекарства и начин на хранене.

Снимка 738087

Източник: iStock

Какво установява проучването

Това, което се откроява в изследването, е рибофлавинът. В сравнение с участниците, които са го консумирали най-малко, тези, които са го консумирали най-много, показват около 49% по-нисък риск от деменция. Същевременно хората, приемали повече витамин B6 и фолат, също показват по-нисък риск от деменция (с около 20%).

Нужно е обаче да споменем, че в проучването не е отчитан приемът на добавки с витамини от група В. Освен това болестта на Алцхаймер не е разграничена от други подтипове деменция.

Може ли урината да предскаже риска от деменция

Може ли урината да предскаже риска от деменция

Ново изследване разкрива връзка между бъбречното здраве и когнитивния упадък

Какво означават резултатите от проучването

Въпреки че не можем да разчитаме на нито едно хранително вещество за предпазването от деменция, проучването насърчава консумацията на богати на витамини от група В храни, за да подпомогнем здравето на мозъка си.

Снимка 738085

Източник: iStock

Рибофлавин (витамин B2) се съдържа в млечните продукти, яйцата, месо и рибата, гъбите, бадемите и спанака. Витамин B6 пък откриваме в птичето месо, сьомгата, картофите, бананите, нахутът и тиквата. А с консумацията на листни зеленчуци, аспержи, авокадо, цитрусови плодове, боб и леща, както и зърнени храни, може да си набавим фолат, пише Eating Well.