Все повече хора в световен мащаб развиват сърдечни заболявания. Те са и една от най-честите причини за смърт. Затова е и особено важно да се стремим към намаляване на риска от развитие на сериозно състояние.

Сутрешният навик, който вреди на здравето на сърцето ни

Сутрешният навик, който вреди на здравето на сърцето ни

Ето с какво е добре да не стартираме деня си

Това, разбира се, става с промяна на начина на живот. Факторите, които са в под наш контрол, включват храненето, поддържането на здравословно тегло, както още избягването на тютюнопушенето и максималното ограничаване на употребата на алкохол.

От друга страна, е добре да имаме предвид, че върху други рискови фактори не можем да повлияем. Един от тях е остаряването. Затова и с напредването на годините е дори още по-важно да адаптираме начина си на живот, ако искаме да запазим сърцето си здраво.

Начина ни на хранене е едно от най-основните и лесни неща, които ние самите можем да коригираме. А кардиолозите са единодушни, че от една възраст нататък трябва да намалим значително консумацията на определени храни. Сред тях, вероятно за изненада на мнозина, е и богата на протеин храна, особено често консумирана по нашите ширини.

Снимка 730652

Източник: iStock

И това са пържолите. Дори и да ни звучат като лесен и вкусен избор за обяд или вечеря, е препоръчително да ги избягваме, ако сме над 50 години.

Причината за това се крие във високото съдържание на наситени мазнини в пържолите, които могат да повишат холестерола. А високите нива на LDL ("лошия") холестерол са свързани с повишен риск от инфаркт и инсулт.

Освен това консумацията на пържоли може да увеличи и възпалението в тялото ни, което допълнително увеличава риска от сърдечни заболявания. Хроничното възпаление пък увеличава и вероятността от развитие и на други сериозни състояния, включително диабет тип 2. И тъй като той от своя страна е свързан със сърдечни заболявания, това създава двоен риск за сърдечно-съдовата система.

Снимка 730653

Източник: iStock

И не на последно място, предвид, че пържолите обикновено съдържат доста наситени мазнини, честата им консумация може да доведе до наддаване на тегло - също рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Съветът на кардиолозите е да ограничим максимално консумацията на червено месо след 50-годишна възраст. Разбира се, не е нужно да го изключваме напълно от менюто си, но е далеч по-здравословно да разредим консумацията му и да го заменим с други полезни източници на протеин.

Сърцето страда: колко опасни могат да са само три нощи недоспиване

Сърцето страда: колко опасни могат да са само три нощи недоспиване

Значението на качествения сън често се подценява

Така например е препоръчително по-често да ядем риба, както и растителни протеини, като например боб, грах, леща и ядки. Те не съдържат наситени мазнини, но за сметка на това пък осигуряват диетични фибри и други хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето, пише Parade.