Все повече хора в световен мащаб развиват сърдечни заболявания. Те са и една от най-честите причини за смърт. Затова е и особено важно да се стремим към намаляване на риска от развитие на сериозно състояние.

Сутрешният навик, който вреди на здравето на сърцето ни
Ето с какво е добре да не стартираме деня си
Това, разбира се, става с промяна на начина на живот. Факторите, които са в под наш контрол, включват храненето, поддържането на здравословно тегло, както още избягването на тютюнопушенето и максималното ограничаване на употребата на алкохол.
От друга страна, е добре да имаме предвид, че върху други рискови фактори не можем да повлияем. Един от тях е остаряването. Затова и с напредването на годините е дори още по-важно да адаптираме начина си на живот, ако искаме да запазим сърцето си здраво.
Начина ни на хранене е едно от най-основните и лесни неща, които ние самите можем да коригираме. А кардиолозите са единодушни, че от една възраст нататък трябва да намалим значително консумацията на определени храни. Сред тях, вероятно за изненада на мнозина, е и богата на протеин храна, особено често консумирана по нашите ширини.

Източник: iStock
И това са пържолите. Дори и да ни звучат като лесен и вкусен избор за обяд или вечеря, е препоръчително да ги избягваме, ако сме над 50 години.
Причината за това се крие във високото съдържание на наситени мазнини в пържолите, които могат да повишат холестерола. А високите нива на LDL ("лошия") холестерол са свързани с повишен риск от инфаркт и инсулт.
Освен това консумацията на пържоли може да увеличи и възпалението в тялото ни, което допълнително увеличава риска от сърдечни заболявания. Хроничното възпаление пък увеличава и вероятността от развитие и на други сериозни състояния, включително диабет тип 2. И тъй като той от своя страна е свързан със сърдечни заболявания, това създава двоен риск за сърдечно-съдовата система.

Източник: iStock
И не на последно място, предвид, че пържолите обикновено съдържат доста наситени мазнини, честата им консумация може да доведе до наддаване на тегло - също рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.
Съветът на кардиолозите е да ограничим максимално консумацията на червено месо след 50-годишна възраст. Разбира се, не е нужно да го изключваме напълно от менюто си, но е далеч по-здравословно да разредим консумацията му и да го заменим с други полезни източници на протеин.
Така например е препоръчително по-често да ядем риба, както и растителни протеини, като например боб, грах, леща и ядки. Те не съдържат наситени мазнини, но за сметка на това пък осигуряват диетични фибри и други хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето, пише Parade.