Между 18 и 25 години животът е пълен с нови преживявания - университет, работа, нови приятелства и връзки. Но това е и период, в който се увеличава употребата на алкохол, тютюневи изделия, нездравословна храна и заседнал начин на живот.

Храната, която да избягваме след 50-годишна възраст, за да имаме здраво сърце

Храната, която да избягваме след 50-годишна възраст, за да имаме здраво сърце

Какво съветват кардиолозите

Според мащабно проучване на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, публикувано в American Journal of Epidemiology, едва един на всеки четирима млади хора запазва здравословни навици през този преход. А именно той се оказва решаващ за клинични показатели като кръвно налягане и кръвна захар.

Макар често да се свързват със старостта, сърдечните заболявания вече засягат все повече хора под 40. От 2010 г. насам случаите в тази възрастова група са се удвоили, а при пушачите - утроили. Никотинът уврежда кръвоносните съдове и ускорява натрупването на плаки, което води до сериозни проблеми в бъдеще.

Вредните навици оказват влияние върху здравето от рано

Източник: iStock

Вредните навици оказват влияние върху здравето от рано

Освен това един от пет млади хора под 25 години вече има индекс на телесна маса (BMI) над 30 - границата за затлъстяване. Прогнозите сочат, че до 35-годишна възраст това ще важи за почти 60% от тях.

Затова специалистите по сърдечно здраве препоръчват за следим осем ключови фактора, които можем да контролираме. Четири от тях са поведенчески: без никотин, поне 150 минути физическа активност на седмица, 7-9 часа сън на денонощие, хранене с повече плодове зеленчуци и риба.

Редовната физическа активност винаги е добра идея

Източник: iStock

Редовната физическа активност винаги е добра идея

Останалите четири са клиничните показатели, на които да обръщаме внимание: кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и Индекс на телесна маса (BMI).

Дори дребни промени като по-често приготвяне на храна у дома, навик да походим пеша вместо да вземем транспорта и повече внимание към съня могат да окажат положително въздействие върху здравето на сърцето ни, пишат The Conversation.