Добре знаем колко е важно редовно да консумираме плодове и зеленчуци, за да си набавяме достатъчно полезни хранителни вещества. Често обаче обелките от тях отиват директно на боклука и ги смятаме за непотребни, каквито всъщност не са. И не, не говорим само за възможността да си направим зеленчуков бульон и да направим ястията по-вкусни.
Някои обелки са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри. А ето и няколко конкретни примера, които ще ни накарат да се замислим следващият път, когато тръгнем да ги изхвърляме в кофата.
Обелки от картофи
Освен много фибри, те съдържат и голямо количество витамини като С и В6, както и минерали като калий. Те могат да се използват като в бульони и сосове за допълнителна гъстота и хранителна стойност, така и да се изпекат на фурна като чипс. Важно е обаче добре да сме измили и най-добре изчеткали картофите.

Източник: iStock
И те могат да бъдат вкусни и полезни
Обелки от моркови
И тях най-често изхвърляме директно, но това е грешка, защото са богати на фибри, антиоксиданти и витамини. Има няколко начина да ги оползотворим - в супи, бульони и дори смутита. Те добавят допълнителна сладост, цвят и хранителна стойност на ястията.
Обелки от краставици
Да, някои предпочитат да не белят краставиците, но най-добре е да ги хапваме с обелките - ако сме сигурни в произхода им, разбира се. Те са богати на витамини и антиоксиданти и освен допълнителна хрупкавост, добавят и ползи от зеленчука, обяснява Times ot India.

Източник: iStock
Най-добре е да не белим краставиците
Обелки от банан
Те са твърди и сякаш никак не са вкусни, но пък имат своите скрити плюсове. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, фибри и калий. Могат да се варят и пържат, с което придобиват приятен вкус.
Обелки от портокал
Веднага се сещаме как бабите ни ги слагат на радиатора и в цялата стая се понася страхотният аромат на цитрусовия плод. Е, освен те, тези обелки имат и хранителна стойност, защото са богати на витамин С, анатиоксиданти и естествени масла. Портокаловите корички могат да се използват за направата на сладко, както и в различни десерти.
Обелки от ябълки
Със сигурност сме чували, че е по-добре да не ги белим, защото така са по-полезни. Е, това е самата истина. Фибри, антиоксиданти, фитохимикали и много витамини - всички те са в кората на ябълката, която просто трябва да си остане на мястото. И да не забравяме да мием плодовете добре преди консумация.