Овчарският пай е традиционно британско ястие, за което се предполага, че е възникнало преди два-три века като начин за оползотворяване на обрезките от месо. Името му идва от факта, че оригиналната версия е била приготвяна с агнешко - месо, типично за овчарите.

Хрупкави картофи в еър фрайър – перфектната рецепта за бързо и вкусно ястие

Хрупкави картофи в еър фрайър – перфектната рецепта за бързо и вкусно ястие

Хрупкава коричка и маслена текстура вътре

Днес овчарският пай е лесно и засищащо ястие, подходящо за зимата, което можем да приготвим както с агнешка или говежда кайма, така и със смес от двете или дори свинско, ако предпочитаме.

Необходими продукти:

За пюрето:

1.6 кг картофи (около 4 големи обелени и нарязани картофа)

85 г краве масло

Сол

За соса:

360 мл пилешки бульон

14 г желатин (2 пакетчета)

30 мл растително масло

1 кг кайма

400 г лук, нарязан

225 г моркови, нарязани

110 г целина, нарязана

2 скилидки чесън, накълцани

30 мл доматено пюре

240 мл червено сухо вино

2 стръка мащерка

1 дафинов лист

15 мл сос Уорчестър

15 г брашно

225 г замразен грах

Сол и черен пипер

За завършване:

360 мл течна сметана

Настърган пармезан (по желание)

Апетитен и сгряващ

Източник: iStock

Апетитен и сгряващ

Начин на приготвяне:

  • Сваряваме картофите в подсолена вода до омекване за около 10-15 минути. Отцеждаме, изплакваме с гореща вода и намачкваме с масло. Заглаждаме повърхността и покриваме с фолио.
  • Разтваряме желатина в бульона. Запържваме половината месо до златисто, добавяме останалото и готвим. Ако е необходимо, отцеждаме излишната мазнина.
  • Добавяме зеленчуците и готвим 5 минути. Прибавяме доматено пюре, вино, бульон, подправки и брашно. Оставяме да къкри 20 минути, след което добавяме граха и овкусяваме.
  • Загряваме фурната до 220°C. Затопляме сметаната и я смесваме с пюрето. Изсипваме месния сос в тава, след което покриваме с картофеното пюре и заглаждаме. Поръсваме с пармезан.
  • Печем 20 минути до златиста коричка. Най-добре да оставим овчарския пай да почине 15-20 минути преди сервиране, съветват Serious Eats.