Овчарският пай е традиционно британско ястие, за което се предполага, че е възникнало преди два-три века като начин за оползотворяване на обрезките от месо. Името му идва от факта, че оригиналната версия е била приготвяна с агнешко - месо, типично за овчарите.
Днес овчарският пай е лесно и засищащо ястие, подходящо за зимата, което можем да приготвим както с агнешка или говежда кайма, така и със смес от двете или дори свинско, ако предпочитаме.
Необходими продукти:
За пюрето:
1.6 кг картофи (около 4 големи обелени и нарязани картофа)
85 г краве масло
Сол
За соса:
360 мл пилешки бульон
14 г желатин (2 пакетчета)
30 мл растително масло
1 кг кайма
400 г лук, нарязан
225 г моркови, нарязани
110 г целина, нарязана
2 скилидки чесън, накълцани
30 мл доматено пюре
240 мл червено сухо вино
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
15 мл сос Уорчестър
15 г брашно
225 г замразен грах
Сол и черен пипер
За завършване:
360 мл течна сметана
Настърган пармезан (по желание)
Източник: iStock
Апетитен и сгряващ
Начин на приготвяне:
- Сваряваме картофите в подсолена вода до омекване за около 10-15 минути. Отцеждаме, изплакваме с гореща вода и намачкваме с масло. Заглаждаме повърхността и покриваме с фолио.
- Разтваряме желатина в бульона. Запържваме половината месо до златисто, добавяме останалото и готвим. Ако е необходимо, отцеждаме излишната мазнина.
- Добавяме зеленчуците и готвим 5 минути. Прибавяме доматено пюре, вино, бульон, подправки и брашно. Оставяме да къкри 20 минути, след което добавяме граха и овкусяваме.
- Загряваме фурната до 220°C. Затопляме сметаната и я смесваме с пюрето. Изсипваме месния сос в тава, след което покриваме с картофеното пюре и заглаждаме. Поръсваме с пармезан.
- Печем 20 минути до златиста коричка. Най-добре да оставим овчарския пай да почине 15-20 минути преди сервиране, съветват Serious Eats.