С навършването на 40-годишна възраст много хора започват да се замислят за здравето и грижата за себе си по по-различен начин. С навлизането на средна възраст предпазването от хронични заболявания, често свързани със стареенето, като например рак, сърдечни заболявания и деменция, става приоритет.

6 "здравословни" храни и напитки, които да избягваме, ако се стремим към дълголетие

6 "здравословни" храни и напитки, които да избягваме, ако се стремим към дълголетие

Те не само ни заблуждават, че са здравословни, но и саботират мисията ни към по-дълъг живот

За целта изграждането и приемането на по-здравословни навици е ключово. Промените в начина ни на живот може да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания през следващите години, като, разбира се, една от тях е свързана с храненето.

Ето осем храни, които диетолозите препоръчват да ядем повече след 40-годишна възраст.

Маслиново масло

Много от ползите за здравето, които крие средиземноморската диета, са свързани с консумацията именно на маслиново масло. Това е така най-вече благодарение на съдържанието им на полифеноли - растителни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Снимка 627577

Източник: GettyImages

Освен това обаче маслиновото масло предпазва и мозъка, и се свързва с по-нисък риск от смъртност от деменция.

Ядки

Ползите за здравето от консумацията на ядки не само една или две. Те помагат за намаляване на риска от развитието на диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Снимка 512334

Източник: iStock

Има и научни наблюдения, че редовното похапване на ядки се свързва с по-здравословно остаряване.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като рукола, спанак, кейл и манголд, са особено полезни за поддържане на добра когнитивната функция, както и здравето на сърцето и костите след 40-годишна възраст. А конкретно за предпазването от когнитивен спад, тези зеленчуци се оказват с най-благоприятно въздействие.

Снимка 725448

Източник: iStock

Това се дължи на съдържанието им на полезни за мозъка хранителни вещества, като фолат и антиоксиданти. Наред с това листните зеленчуци са богати на витамин К, който помага за подобряване здравето на костите.

Ленено семе

Само с две супени лъжици ленено семе можем да си набавим четири грама фибри - това е около 14% от препоръчителния дневен прием. В допълнение към фибрите обаче, лененото семе е богато също на омега-3 мастни киселини. А те са добър помощник за намаляване на хроничното възпаление, което обикновено се увеличава с напредване на възрастта.

Снимка 510108

Източник: iStock

При жените пък ползата от консумацията на ленено семе е свързана и със съдържанието на фитоестрогени. Те могат да подпомогнат балансирането на нивата на естроген и намаляването на симптомите на перименопаузата.

Теф

Макар и по-малко популярно по нашите ширини, пълнозърнестото зърно теф не е за подценяване. То представлява дребно, безглутеново зърно, което е основен продукт в етиопската кухня.

Снимка 734239

Източник: iStock

Предвид че е пълнозърнесто, хората над 40-годишна възраст могат да се възползват от ползите му за дълголетие. То е богато на диетични фибри, които спомагат за добро храносмилане и подпомагат здравето на сърцето.

Кисело мляко (включително цедено)

Чревният микробиом играе ключова роля за намаляване на риска от хронични заболявания с напредване на възрастта. А както добре знаем, киселото мляко е богато на пробиотици и други хранителни вещества, които подпомагат добрите чревни бактерии. Освен това то е добър източник и на холин, свързван с ползите си за здравето на мозъка с напредване на годините.

Снимка 690127

Източник: iStock

Цеденото кисело мляко пък е чудесен начин да си набавим достатъчно протеини, необходими за поддържането на мускулна маса, която започваме да губим след 40-годишна възраст.

Горски плодове

Макар и дребни, горските плодове са изненадващо богати на антиоксиданти, необходими на организма ни за справяне с оксидативния стрес и възпаленията, които ни излагат на повишен риск от различни заболявания.

Снимка 479097

Източник: iStock

Дори нещо повече, редовната консумация на горски плодове доказано помага за предпазване на мозъка от негативните ефекти на стареенето и възпаленията.

Най-вкусните и полезни есенни плодове и зеленчуци, които да консумираме този сезон

Най-вкусните и полезни есенни плодове и зеленчуци, които да консумираме този сезон

Винаги полезни, а сега - още повече

Мазни риби

Мазните риби са полезни за здравето както на сърцето, така и на мозъка. Освен това благоприятстват и минимизирането на загубата на мускулна маса, за която вече споменахме.

Снимка 734241

Източник: iStock

Но освен на протеини, мазните риби като сьомга, пъстърва и скумрия, са богати също на омега-3 мазнини, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка, и спомагат за намаляване на възпалението. А за жените над 40-годишна възраст тези омега-3 мазнини са полезни за хормоналния баланс и облекчаване на симптомите, свързани с перименопаузата и менопаузата, пише Eating Well.