Със застудяването на времето рязко променяме вида на ферментиралите храни, които консумираме. И така от кефир преминаваме на кисело зеле и туршии. Много са вкусни, много са и полезни, но да ги правим в домашни условия в повечето случаи изисква доста време, а след това и място да ги съхраняваме.
Киселото зеле си е истинска зимна класика и просто няма как да минем без него. Дали ще е просто нарязано с малко олио и червен пипер, или ще го сготвим с месо или пък ориз, то е задължително за менюто през студените месеци.
А и е наистина полезно, защото с процеса на ферментация си осигуряваме естествени пробиотици, витамини и минерали и даваме необходимото не само на чревната микрофлора, но и на имунната си система.
Източник: iStock
И вкусно, и полезно
Всичко звучи прекрасно, но надали ще сложим бидон със зеле в хола и ще тръгнем да го претакваме старателно, за да постигнем желания резултат. А и въобще не е необходимо да прибягваме до подобни мерки, защото може да си го приготвим бързо и лесно в по-малко количество и за по-кратко време.
Какво ни е необходимо:
- 1 средно голяма зелка, около 1.5 кг.
- 1 и половина с.л. сол
- няколко зърна черен пипер
Какво правим:
- Махаме най-външните листа на зелката, измиваме я добре и нарязваме на четири;
- С нож или ренде нарязваме на тънки лентички;
- Сипваме в голяма купа и добавяме солта;
- Първо разбъркваме, а след това намачкваме зелето, за да пусне естествените си сокове;
- Добавяме черния пипер
Източник: iStock
Малки количества, но по-често
- Внимателно слагаме нарязаното зеле в чист буркан като леко притискаме към дъното и стените, а след това сипваме отгоре водата, останала в купата;
- Не пълним до дъното, за да остане място да притиснем зелето с нещо подходящо отгоре;
- Не слагаме капачката на буркана, а кърпа, пристегната с ластик, за да може да диша;
- В първите 24 часа натискаме зелето няколко пъти, за да пусне повече сок. Ако той не го покрива за този период, добавяме малко вода със сол;
- Необходими са му около 3 до 10 дни на стайна температура за пълна ферментация. За това време променя вкуса и киселинността си, а ние може да опитваме и да преценим кога е достигнало нашите предпочитания;
- За да прекъснем ферментацията, затваряме буркана с капака и слагаме на студено място - например в хладилника. След това може да съхраняваме и консумираме в рамките на 2 седмици.