Със застудяването на времето рязко променяме вида на ферментиралите храни, които консумираме. И така от кефир преминаваме на кисело зеле и туршии. Много са вкусни, много са и полезни, но да ги правим в домашни условия в повечето случаи изисква доста време, а след това и място да ги съхраняваме. 

Лимонада от туршия: защо тази напитка е изненадващо полезна

Лимонада от туршия: защо тази напитка е изненадващо полезна

Богата на електролити и минерали

Киселото зеле си е истинска зимна класика и просто няма как да минем без него. Дали ще е просто нарязано с малко олио и червен пипер, или ще го сготвим с месо или пък ориз, то е задължително за менюто през студените месеци.

А и е наистина полезно, защото с процеса на ферментация си осигуряваме естествени пробиотици, витамини и минерали и даваме необходимото не само на чревната микрофлора, но и на имунната си система.

И вкусно, и полезно

Източник: iStock

И вкусно, и полезно

Всичко звучи прекрасно, но надали ще сложим бидон със зеле в хола и ще тръгнем да го претакваме старателно, за да постигнем желания резултат. А и въобще не е необходимо да прибягваме до подобни мерки, защото може да си го приготвим бързо и лесно в по-малко количество и за по-кратко време. 

Какво ни е необходимо:

  • 1 средно голяма зелка, около 1.5 кг.
  • 1 и половина с.л. сол
  • няколко зърна черен пипер

Какво правим:

  • Махаме най-външните листа на зелката, измиваме я добре и нарязваме на четири;
  • С нож или ренде нарязваме на тънки лентички;
  • Сипваме в голяма купа и добавяме солта;
  • Първо разбъркваме, а след това намачкваме зелето, за да пусне естествените си сокове;
  • Добавяме черния пипер
Малки количества, но по-често

Източник: iStock

Малки количества, но по-често

  • Внимателно слагаме нарязаното зеле в чист буркан като леко притискаме към дъното и стените, а след това сипваме отгоре водата, останала в купата;
  • Не пълним до дъното, за да остане място да притиснем зелето с нещо подходящо отгоре;
  • Не слагаме капачката на буркана, а кърпа, пристегната с ластик, за да може да диша;
Без кисело зеле - една лучена алтернатива на сармите

Без кисело зеле - една лучена алтернатива на сармите

Струва си да се опита

  • В първите 24 часа натискаме зелето няколко пъти, за да пусне повече сок. Ако той не го покрива за този период, добавяме малко вода със сол;
  • Необходими са му около 3 до 10 дни на стайна температура за пълна ферментация. За това време променя вкуса и киселинността си, а ние може да опитваме и да преценим кога е достигнало нашите предпочитания;
  • За да прекъснем ферментацията, затваряме буркана с капака и слагаме на студено място - например в хладилника. След това може да съхраняваме и консумираме в рамките на 2 седмици.