За студените месеци винаги променяме не само дрехите, които носим, но и напитките, които консумираме. Освен ако не сме заклети фенове на някоя, разбира се. А ако си падаме по коктейлите, то не бива да се отказваме от тях, само защото някои казват, че навън времето е за червено вино и ракия.

Коктейл Mexican Firing Squad - като „Маргарита“, но с повече характер и огнен туист

Коктейл Mexican Firing Squad - като „Маргарита“, но с повече характер и огнен туист

И историята на една рецепта от старите барове на Мексико

Днес обръщаме внимание на една добре позната класика - дайкирито. Неговите съставки са ясни - бял ром, пресен лайм и захар. През есента (и не само) може да експериментираме с вкуса му и да се възползваме от малините, които в момента може да намерим по магазините. Или пък да използваме замразени плодове, които също са супер за целта.

Освен цвят и аромат, горските плодове добавят и малка доза уют, от която задължително се нуждаем през студените месеци. Важна подробност е, че малините е най-добре да блендираме и след това да прецедим, за да премахнем семките, които могат да развалят насладата от коктейла.

Снимка 740717

Източник: iStock

Малиновото дайкири може да бъде и безалкохолно като заменил белия ром с негова версия 0%. Ето и какво ни трябва за два коктейла:

  • 100 г малини (свежи или замразени);
  • 80 мл бял ром (или 60 мл малинов сироп, ако искаме безалкохолен коктейл);
  • 40 мл прясно изцеден сок от лайм;
  • 2-3 ч.л. бяла захар или 15 мл кленов сироп;
  • лед;
  • гарнираме с няколко цели малини, листенца мента и лимонови корички.

Как се приготвя:

  • Първо разбиваме малините със захарта до получаване на пюре
  • Добавяме бял ром, сок от лайм и няколко кубчета лед
  • Разклащаме енергично за 15 секунди, за да се охладят добре и леко да се аерират
  • Прецеждаме два пъти, изсипваме в чаша и гарнираме.