Сирената са обичана от мнозина храна, но в последните години все по-често демонизирана и определяна като "вредна" или "забранена" заради високото си съдържание мазнини. Оказва се обаче, че консумацията им може да бъде полезна и да ни помогне да се предпазим от деменция.
Връзката между по-ниския риск от развитието на заболяването и консумацията на сирена е обект на проучване, публикувано в Neurology, медицинското издание на Американската академия по неврология.
В него учените са анализирали данни от 27 670 души в Швеция, които са били на средна възраст 58 години. Участниците са проследявани средно 25 години, като за този период 3208 от тях са развили деменция. За да бъде проведено изследването, те са водели дневник за ежеседмичното си хранене, в който е трябвало да отбелязват и колко често ядат определени храни.
Източник: iStock
Според резултатите от проучването учените установяват, че хората, които всеки ден ядат по 50 грама или повече високомаслено сирене, имат 13% по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, които ядат по-малко от 15 грама сирене всеки ден.
Това означава, че ежедневната консумация на около два резена сирена като чедър, бри и гауда, които съдържат повече от 20 процента мазнини, е оптималното количество, чрез което да извлечем ползите.
Освен сирената, учените наблюдават връзка и между намаления риск от деменция и яденето на високомаслена сметана. Те отбелязват, че хората, които консумират 20 грама или повече високомаслена сметана дневно, имат 16% по-нисък риск от деменция, в сравнение с тези, които не консумират никаква.
Същевременно обаче не е открита подобна връзка за нискомаслените млечни продукти, ферментиралото мляко, млякото или маслото.
Източник: iStock
Струва си да отбележим обаче, че при разглеждане на специфични видове деменция, учените са установили, че хората, консумирали повече високомаслено сирене, са били с почти 30% по-малко склонни да развият съдова деменция.
Освен това са забелязали и по-нисък риск от болестта на Алцхаймер сред тези, които са яли повече високомаслено сирене. Това обаче важи за хора, които не носят генетичния вариант APOE e4, който е рисков фактор за болестта на Алцхаймер.
Източник: iStock
"Нашето проучване установи, че някои млечни продукти с високо съдържание на мазнини всъщност могат да намалят риска от деменция, оспорвайки някои дългогодишни предположения за мазнините и здравето на мозъка", споделя д-р Емили Сонестед от шведския университет в Лунд.
Тя допълва, че все пак са необходими още изследвания, за да се потвърдят тези резултати, както и да се проучи допълнително дали консумацията на определени млечни продукти с високо съдържание на мазнини наистина предлага защита за мозъка.
"Това изследване не показва, че консумацията на повече млечни продукти с високо съдържание на мазнини, като сирене или сметана, може да намали риска от развитие на деменция. Знаем обаче, че това, което е добро за сърцето, е добро и за мозъка, и затова препоръчваме здравословна балансирана диета", казва д-р Ричард Оукли, цитиран от Independent.
Той пояснява също, че здравословната, балансирана диета, физическата активност, отказването от тютюнопушене и намалената консумация на алкохол имат съществена роля за намаляване на риска от деменция.