Все още нямаме лек за деменцията, но все по-ясно разбираме кои фактори влияят на риска - от движението и храненето до начина, по който общуваме или дори слушаме музика. А сега към този списък можем да добавим и... сиренето.
В проучване, поръчано от японската компания Meiji, учени проследяват здравето на 7 914 души на 65+ години. Половината от тях ядат сирене поне веднъж седмично, а другата половина изобщо не го консумират. За три години деменция се развива при 134 души в групата със сирене (3.4%), срещу 176 души (4.5%) сред тези, които не ядат сирене. Разликата е малка, но все пак означава около 10 допълнителни случая на 1 000 души.
Изследването не доказва причинно-следствена връзка, но подкрепя вече известната теза, че храненето влияе на мозъчното здраве. След корекции за фактори като възраст, образование и доход, връзката остава значима. Дори когато учените отчитат, че хората, които не ядат сирене, като цяло имат по-небалансиран режим, ефектът се запазва.
Източник: iStock
Какво може да стои зад тази връзка? Сиренето е богато на полезни за мозъка вещества, като витамин K, съдържа пробиотици, които подпомагат чревното здраве - а то от своя страна е свързано с риска от деменция. Освен това ферментиралите млечни продукти са благоприятни за сърдечното здраве, което отдавна се смята за ключов фактор при развитието на деменция.
Разбира се, това не означава, че една порция сирене на ден ще ни предпази от заболяването. Но резултатите подсказват, че то може да бъде малка, но полезна част от превенцията - особено в страни като Япония, където традиционно се консумира по-малко.
Учените планират да разширят изследването, за да установят какъв тип сирена, в какви количества и по какъв механизъм влияят на мозъка, пише Science Alert.