Завишените нива на холестерол, които се наблюдават все по-често при хора от различни възрасти, са свързани с генетиката, начина на живот и диетата на човек. С течение на времето обаче това състояние може да увеличи риска от сърдечни заболявания. А за да предотвратим развитието им, е важно да държим нивата на холестерол в здравословни граници.

Вода с чиа - перфектната напитка за начало на деня

Вода с чиа - перфектната напитка за начало на деня

Една чаша, много ползи

За щастие, ние самите може да си помогнем, като въведем някои ключови промени в начина на живот, включително в храненето. А един конкретен, но често подценяван вид семена, се оказва особено полезен помощник за понижаване на холестерола.

Подценяваната храна, която да ядем повече при висок холестерол

Семената от чиа са една от най-препоръчваните храни, на които всеки, който се стреми да балансира холестерола си, е добре да наблегне. Консумацията им е чудесен начин да увеличим приема на разтворими фибри и здравословни мазнини, а ползата конкретно при висок холестерол е научно доказана.

Според едно изследване консумацията на 35 грама (около 2.5 супени лъжици) семена от чиа на ден води до намаляване на нивата на LDL ("лошия") холестерол и триглицеридите.

Снимка 725229

Източник: iStock

Как семената от чиа помагат за понижаване на холестерола

Тези малки семена са впечатляващо богати на диетични фибри, растителни протеини, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали. Освен това са с естествено ниско съдържание на наситени мазнини. И не на последно място - лесни за включване в хранителния ни режим.

Богати на фибри

Само в две супени лъжици се съдържат 10 грама фибри, включително 1.5 грама разтворими фибри. Именно последните са особено ефективни за понижаване на холестерола, като подпомагат извеждането му от организма през храносмилателния тракт.

Снимка 725231

Източник: iStock

Богати на растителни омега-3 мастни киселини

Семената от чиа са богати и на растителни омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на сърцето. И по-конкретно, впечатляващо е съдържанието им на алфа-линоленова киселина (ALA). Тя има противовъзпалителни свойства и помага за понижаване на нивата на общия и "лошия" холестерол.

Имат противовъзпалителни свойства

Учените са установили, че хроничното възпаление води до понижени нивата на "добрия" холестерол и завишени нива на "лошия" холестерол и триглицеридите. А в семената от чиа се съдържат и много полифеноли - растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, свързани с по-високи нива на HDL ("добрия") холестерол при хора с метаболитен синдром.

Снимка 725232

Източник: iStock

Как да консумираме семената от чиа

Препоръчително предварително накиснати във вода или мляко, семената от чиа могат да се добавят към най-разнообразни рецепти. Сред тях е и една от най-популярните в момента закуски, която включва чиа в комбинация с овесени ядки или гранола, мляко (може да бъде кисело мляко, прясно мляко или растително), плодове и различни видове ядки по желание. Освен това семената от чиа лесно се добавят и в различни смутита.

Семена от чиа - защо да ги накисваме, ако не искаме катастрофални резултати

Защо трябва да накисваме семената от чиа

Един ценен съвет, ако не искаме проблеми

Важно е обаче да не забравяме да ги въведем постепенно в хранителния си режим и да пием много вода, за да избегнем храносмилателен дискомфорт, като например подуване на корема или газове. Това може да се усети най-вече при хора, които не са свикнали с консумацията на повече богати на фибри храни, пише Eating Well.