В последните години малките семенца чиа си извоюваха репутацията на суперхрана. Най-често ги използваме като добавка към различни десерти, за да ги направим по-здравословни и хранителни. А има и още един, може би не толкова вкусен начин да ги консумираме, който също обаче има своите ползи.

Семена от чиа - защо да ги накисваме, ако не искаме катастрофални резултати

Защо трябва да накисваме семената от чиа

Един ценен съвет, ако не искаме проблеми

Семената от чиа имат свойството да абсорбират голямо количество вода. А водата, в която сме ги накиснали, е подходяща напитка за начало на деня. Чиaта е богата на много вещества, включително антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, протеин, фибри, калций и магнезий.

Съдържа и сложни въглехидрати, които освобождават енергия постепенно в продължение на часове. Фибрите пък ще ни държат сити за дълго. Те са от типа разтворими, които са безценен помощник за стомашното здраве и подпомагат метаболизма. Ще ни помогнат и ако страдаме от подут стомах или запек. А в комбинация с протеина гарантират и стабилни нива на кръвната захар през целия ден.

Снимка 663745

Източник: iStock

Водата с чиа е подходящо начало на деня и ако искаме да свалим няколко килограма без особени усилия. Със своята гелообразна консистенция, тази напитка ще запълни голям обем в стомаха ни и така ще намали значително количеството консумирана храна през останалата част от деня. 

Семената от чиа, ползите и ежедневната употреба на тази суперхрана

Безбройните приложения на семената от чиа

Как да се възползваме по-добре от тази суперхрана

Ако ни звучи прекалено безвкусно, към сутрешната си напитка може да добавим няколко резенчета лимон и малко мед например. Лимон, мента и краставица и друга комбинация, която ще направи водата с чиа и подходяща за детоксикация на организма, съветват от WioNews.