Краят на ноември е. Навън времето е предимно мрачно, освен когато температурите не гонят поредният рекорд, но за кратко. А след това отново става студено и облачно, стъмва се прекалено рано, а на нас не това не ни е никак приятно. Сезонните емоционални разтройства са напълно в реда на нещата, защото време навън винаги влияе на случващото се вътре в нас.
Но вместо просто да си кажем, че отново е така и все някога ще отшуми, може да направим нещо по въпроса. Да, спортът, разходките и качественият сън са задължителни, но има и друг начин, с който да се борим с лошото настроение и депресивните мисли през студените месеци. И не, нямаме нужда от някакви добавки и лекарства, а просто от правилната храна.
Това какво ядем оказва пряко въздействие не само върху начина, по който изглеждаме, но и по който се чувстваме. Когато сме здрави, винаги сме една идея по-щастливи. Както и когато имаме достатъчно енергия за предизвикателствата на деня. Но, оказва се, има едни конкретни вещества, които могат да ни направят още по-щастливи.
Източник: iStock
Щастливата съставка
Често споменаваме омега-3 мастните киселини заради многобройните им ползи, най-вече за правилното функциониране на мозъка и сърцето, както заради противовъзпалителните им свойства. Е, те имат още една същества полза, от която със сигурност бихме искали да се възползваме.
Според специалисти по здравословно хранене, приемът на въпросните мастни киселини повлиява положително настроението и емоционалното ни състояние. И това твърдение не е никак случайно, защото зад него стои сериозна научна обосновка.
Първо и най-важни - омега-3 мастните киселини спомагат за формирането на структурата на мембраните на мозъчните клетки и поддържат комуникацията между нервните клетки. И когато тази връзка е ефективна, това подобрява психичното ни състояние като цяло, а оттам и начина, по който реагираме на случващото се около нас под формата на емоции.
Източник: iStock
Има и друга важна полза, която никак не е за подценяване. Омега-3 подпомага мозъчната функция и чрез намаляване на възпалителните процеси, които са една от основните причини за невродегенеративни промени. Доказано е също, че има пряка връзка между възпаленията и депресията, защото те могат да блокират освобождаването на серотонин, който ни кара да се чувстваме щастливи, обяснява Eating Well.
Трета полза от омега-3 е подпомагане на ефективността на невротрансмитерите. Сред тях най-важни в случая са серотонинът и допаминът, които влияят пряко на това как се чувстваме. А когато няма достатъчно активност, нивата им спадат и веднага усещаме и спад в настроението си.
Източник: iStock
Ако си набавяме достатъчни количества от полезните мазнини, и то редовно, това ще помогне на мозъка ни да използва повече от хормоните на щастието.
Какво точно трябва да ядем
Добрата новина е, че не е толкова трудно да си набавяме омега-3 чрез храната, защото те се съдържат в голям брой продукти в различна концентрация. На първо място са риби като сьомга, скумрия, херинга и сардини.
След тях идват орехите, чията и лененото семе, както и някои растителни масла. В бобовите, яйцата и телешкото месо също има от полезните мастни киселини, затова и на тях трябва да намерим място в менюто си.