През последните няколко години се наблюдава нарастваща тенденция на консумация на чиа - обикновено в ледено студени смутита или върху кремообразни парфета с кисело мляко. В някои здравни сайтове препоръчват предварително да накиснем семената преди да ги консумираме, но за съжаление не един човек не се вслушва в този съвет.
Още през 2014 г. доклад описва случай на 39-годишен мъж, който отива в спешното отделение със силна болка в горната част на стомаха и не може да преглътне нищо (включително собствената си слюнка).
Оказва се, че 12 часа преди да отиде при лекарите, той погълнал една супена лъжица сухи семена от чиа, които обаче са продължили да набъбват в организма му.
Източник: iStock
Семената от чиа са хранителни малки хапки фибри и протеини и са с много прекрасни ползи за здравето. Освен че имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини, хората ги приемат като начин за насърчаване на загуба на тегло, като същевременно подобряват гликемичния контрол и сърдечно-съдовото здраве.
Едно от качествата на тези семена е, че когато се добавят към вода, те образуват хидрогелна капсула, която в крайна сметка абсорбира до 27 пъти теглото си във вода. Често това се разглежда като предимство, тъй като ни кара да се чувстваме сити.
Източник: iStock
В конкретния случай обаче лекарите откриват запушване с бучки от гел. Оказва се, че това са семената, полепнали по гърлото, които се разширяват след поглъщане на вода и на свой ред блокират хранопровода.
След много опити да изместят тази маса с консистенция на гел, екипът най-накрая използва неонатален гастроскоп, за да избута малки количества от гела от семена от чиа в стомаха. Въпреки че това е много рядък случай (първият по рода си, който е докладван), не се препоръчва да ядем семената сухи. Най-добре е да ги оставим да набъбнат в малко течност, преди да ги консумираме, отбелязват от IFL Science.