Няма две мнения, че протеините трябва да присъстват в ежедневното ни меню. Те са от ключово значение за много процеси в тялото, включително производството на хормони и ензими, съсирването на кръвта, имунният отговор, поддържането на добро зрение и баланс на течности.
За щастие е лесно да си набавим достатъчно протеини чрез храната, като сред най-добрите източници се нареждат месо, риба, яйца, соя, бобови растения, ядки, семена и млечни продукти.
В същото време доста популярни са и протеините на прах, най-често консумирани от активно спортуващи хора. Според диетолозите суроватъчният протеин е предпочитан заради по-бързото му усвояване от организма. Казеинът, от друга страна, е преобладаващият протеин в млечните продукти (80%) и отнема повече време за усвояване.
Мнението на здравните експерти е, че най-добре за тялото ни е да консумираме протеини от разнообразни източници, вместо да се фокусираме само върху един вид. Когато осигуряваме на организма си различни протеини, спомагаме за баланса на незаменими аминокиселини, а и си набавяме витамини, минерали и други необходими хранителни вещества.
Според д-р Дестини Муди има един вид протеини, от които тя препоръчва да консумираме по една порция всеки ден. И това са протеините от животински продукти.
Източник: iStock
"Една от причините е, че може да получите незаменими аминокиселини и повече протеин в по-малък обем храна, обикновено в по-малко калории, в сравнение с растителен протеинов източник. Освен това, извън качествата на протеина, животинските продукти имат също хранителни вещества като витамин B12 и желязо, които или не присъстват, или се усвояват слабо, когато идват от растителни протеини", обяснява още диетологът.
Въпреки това, не всеки човек яде животински продукти. В такъв случай консумирането на по-разнообразни протеини е още по-ключово. Веганите е добре да комбинират допълващи се протеини, като пълноценен избор са соя, тофу и киноа.
Източник: iStock
Хубавото е, че както за месоядните, така и за веганите и вегетарианците, протеините могат да бъдат включени в разнообразни ястия. Чудесен вариант е салата, в която можем да комбинираме растителни и животински протеини - например зеленчуци с филе от сьомга и черен боб или леща.
За закуска пък бързо, лесно и вкусно се получава комбинацията от кисело мляко с плодове и ядки или твърдо сварени яйца с извара и плодове.
Полезно е да знаем, че препоръчителната дневна доза протеин се равнява на 0.8 грама на килограм телесно тегло. Но ако се опитваме да свалим килограми или пък да качим мускулна маса, това количество може да варира, пише Parade.