Протеините имат славата на своеобразни супергерои за хората, които искат да трупат мускули, поддържат добра форма и да не огладняват бързо. А информацията в мрежата за тази хранителна група е толкова много, че рискът да попаднем на някоя не съвсем точна е голям.
Редица храни се славят като източници на протеин, докато всъщност са вторични такива, казва диетоложката Сапна Перувемба пред Self. Ето някои от тях.
Чия
![Снимка 580816](https://webnews.bg/uploads/images/16/0816/580816/640x.jpg?_=1657724064)
Източник: iStock
4 г на две супени лъжици въобще не звучи като много, особено ако разчитаме чия пудингът ни за закуска да ни осигури нужното количество протеин. Което не значи да я изоставим - семенцата й са източник на фибри и, ако ги комбинираме с кисело мляко например, наистина ще дадем на организма си протеини.
Киноа
![Снимка 541303](https://webnews.bg/uploads/images/03/1303/541303/640x.jpg?_=1627724670)
Източник: iStock
Другата популярна зърнена храна съдържа 8 г на една порция. Дори ако я комбинираме с яйце и задушени зеленчуци, киноата не е достатъчна да ни осигури дневната доза проетини.
Яйца
![Снимка 686749](https://webnews.bg/uploads/images/49/6749/686749/640x.jpg?_=1729003744)
Източник: iStock
След като ги споменахме трябва да уточним, че едно яйце съдържа 6 г протеин. За да дадем на организма си нужното количество протеини за едно хранене, трябва да изядем поне три яйца.
Нахут
![Снимка 513762](https://webnews.bg/uploads/images/62/3762/513762/640x.jpg?_=1610625234)
Източник: iStock
Полезен и подходящ за най-различни ястия - от хумус и фалафели до изпечени зърна нахут на фурна. Половин чаша от тях съдържа 7 г протеин, който съвсем не е достатъчен за едно хранене. Подобно на горните храни, и тук е препоръчително да комбинираме нахута с други източници на протеини.
Костен бульон
![Снимка 515825](https://webnews.bg/uploads/images/25/5825/515825/640x.jpg?_=1611750165)
Източник: iStock
Сред здравословно хранещите се шири мит, че може да заменим цяло хранене с чаша и половина месен/костен бульон. Той съдържа 10 г протеин, но само това за обяд например бързо ще ни накара отново да сме гладни. Можем лесно да приемем същото количество бульон с допълнителни протеини, като сготвим в него киноата например, пишат Self.