Проблемите със сърцето и червата са все по-често срещани сред хората, но за щастие можем да подпомогнем функцията им като наблегнем на повече здравословна храна.
Разбира се, пълноценната диета и редовната физическа активност като цяло са от съществено значение, но има и конкретни храни, които се оказват полезни едновременно и за сърдечното, и за чревното здраве. А общото между тях е, че са богати на фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти.
Ето осем, които да консумираме повече за по-добро сърдечно и чревно здраве.
Бадеми
Заради здравословните си моно- и полиненаситени мазнини бадемите оказват благоприятно влияние на сърцето. Освен това са богати на фибри, които подпомагат храносмилането.

Източник: iStock
Само в половин чаша бадеми се съдържат около осем грама фибри, което е приблизително една трета от препоръчителната дневна доза.
Ябълки
Фибри има и в ябълките. А те са чудесни за доброто храносмилане и поддържането на стабилни нива на холестерол в кръвта.

Източник: iStock
Конкретно пектинът, който се съдържа в тези хрупкави плодове (и кората им), действа като пребиотик в червата и поддържа полезните чревни бактерии. Освен това може да помогне и за понижаване на холестерола.
Авокадо
Авокадото може и да попада сред храните с високо съдържание на мазнини, но повечето от тях са полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Само в една трета от едно средно голямо авокадо има около пет грама мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на LDL ("лошия") холестерол.

Източник: iStock
Но то е впечатляващо богато и на така полезните за здравето на червата фибри. В едно авокадо се съдържат девет грама фибри, което е една трета от препоръчителния дневен прием.
Цвекло
Цвеклото е богато на диетични нитрати, които тялото ни превръща в азотен оксид, за да подобри притока на кръв и циркулацията. Когато е ферментирало или мариновано пък съдържа полезни за червата пробиотици.

Източник: iStock
Фибрите също не липсват в цвеклото, като в една чаша има три грама или 11% от препоръчителния дневен прием.
Горски плодове
Тези дребни, но вкусни плодове са пълни с антиоксиданти и полифеноли, които благоприятстват сърдечно-съдовата система, като намаляват възпалението, подобряват функцията на кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. По-специално полифенолите намаляват възпалението в червата и дори помагат за предпазване от рак на дебелото черво.

Източник: iStock
Наред с това горските плодове са сред плодовете с най-високо съдържание на полезни за храносмилането и балансирания микробиом на червата фибри. Само в една чаша малини или къпини има около осем грама фибри, а в чаша боровинки - над шест грама.
Леща
Лещата е богат на фибри растителен протеин, който е чудесен за здравето на сърцето и храносмилането. В сравнение с животинския протеин има по-малко наситени мазнини, а фибрите подхранват полезните чревни бактерии.

Източник: iStock
Благодарение на съдържанието на протеини, фибри и антиоксиданти, лещата е полезна не само за цялостното здраве на червата, но помага за намаляване на възпалението и регулирането на кръвната захар.
Орехи
Тези ядки са отличен източник на алфа-линоленова киселина (ALA) - растителна омега-3 мастна киселина, свързана с подобрението на "лошия" холестерол.

Източник: iStock
С орехите си набавяме и фибри, и биоактивни съединения, които подпомагат полезните чревни бактерии. Редовната им консумация благоприятства микробиома на червата и помага за намаляване на възпалението в червата.
Овесени ядки
Храните, богати на бета-глюкан, не са много, но си струва да наблегнем на тях. Например на овеса, който е богат на тези разтворими фибри, които помагат за понижаване на "лошия" холестерол. Освен това бета-глюканът е чудесен и за здравето на червата.

Източник: iStock
Той действа като пребиотик, подхранва полезните чревни бактерии и подобрява цялостното здраве на червата. На всяка половин чаша сурови овесени ядки се съдържат четири грама фибри, което е около 14% от препоръчителния дневен прием, пише Eating Well.