Когато говорим за плодове и зеленчуци, обикновено сме наясно, че те е най-добре да са сезонни и да са пресни. Някои от тях обаче запазват полезните си качества дори, когато са замразени. Ето няколко, които и замразени работят за добрите нива на холестерола ни.

Как да държим някои плодове и зеленчуци свежи за по-дълго

Как да държим някои плодове и зеленчуци свежи за по-дълго

Ето няколко съвета

Грах

Той съдържа 7 г фибри и 8 г протеин в количество колкото чаена чаша. Спокойно можем да заместим протеините от животински произход с грах в някое от храненията си, като така намаляваме количеството наситени мазнини, които приемаме.

Спанак

Снимка 565485

Източник: iStock

Замразеният листен зеленчук съдържа фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които се грижат за здравето на сърцето. Той е с високо съдържание на неразтворими фибри и може да помогне за намаляване на нивата на "лошия" холестерол.

Зелеви култури

С карфиол, брюкселско зеле и броколи определено можем да заредим фризера във всеки месец от годината. Те са бедни на мазнини и съдържат фибри, полезни за чревния тракт. Сулфорафанът, който се съдържа в броколите пък, може да помогне за намаляване на оксидативния стрес и възпалението - два ключови фактора за здравето на сърцето.

Гъби

Снимка 550604

Източник: iStock

Гъбите съдържат бетаглюкани - разтворими фибри, които намаляват холестерола. Някои видове като шийтаке съдържат съединения, които допълнително подобрят метаболизма на холестерола и да насърчат здравето на сърцето, пишат Eating Well.