Добре знаем, че здравето трябва да е приоритет номер едно във всяка възраст. Но докато човек е млад, си позволява по-често да пренебрегва здравословните навици. С напредването на възрастта обаче е необходимо да направим трайни промени, за да бъдем здрави и жизнени.
Дори и на 50 да не се чувстваме много по-различно отколкото на 40 години, промените в тялото ни настъпват. И наред с физическите признаци на стареене, като появата на бели коси, фини линии и бръчки, организмът ни започва да изпитва по-различни нужди, включително от определени хранителни вещества.
Затова и с напредването на годините балансираната диета е по-важна от всякога. И докато трябва да наблягаме повече на плодове, зеленчуци, зърнени и пълнозърнести храни, храни с ненаситени мазнини и ядки, е добре и да намалим консумацията на някои други, за да се чувстваме по-добре, но и за да бъдем по-здрави като цяло.
Ето пет вида храни и напитки, които да избягваме да консумираме след 50-годишна възраст.
Пържени храни
Стареенето оказва значително въздействие върху сърцето. А често срещани рискови фактори като високо кръвно налягане или постепенно наддаване на тегло може да повиши риска от сърдечни заболявания. За да поддържаме здравето на сърцето си, диетолозите препоръчват да намалим пържените храни.
Източник: iStock
Те обикновено съдържат повече калории, мазнини и съединения, свързани с възпаление в тялото. Пържените храни, особено когато се консумират редовно, повишават холестерола, възпаленията и риска от сърдечни заболявания, включително инсулт и сърдечна недостатъчност.
Напитки, подсладени със захар
Захарта се среща в много храни, но напитките, подсладени с нея, допринасят за увеличаването на приема ѝ до нездравословни стойности. И въпреки че изпиването на една газирана напитка от време на време не би се отразила крайно, с напредване на възрастта редовната консумация може да повиши риска от сърдечни и други хронични заболявания, както и диабет.
Източник: iStock
Освен това прекомерният прием на захар се свързва с по-висок риск от деменция - състояние, което се характеризира със загуба на паметта и когнитивен спад.
Солени храни
Освен захарта, солта също може да повлияе негативно върху сърцето, особено когато се консумира в големи количества и то продължително време. А най-много сол се съдържа в ултра-преработените храни, сред които са консервираните, сосовете, преработени меса, чипсове и други пакетирани храни.
Източник: iStock
Важно е да намалим консумацията им, ако искаме да избегнем проблеми с кръвното налягане, да намалим риска от хипертония, когнитивен спад и деменция. Полезно е да знаем, че препоръчителното количество натрий за възрастни е 2300 милиграма на ден.
Хляб с рафинирани въглехидрати
Хлябът е основна храна и въпреки съдържанието ѝ на въглехидрати, не е необходимо да я изключваме напълно от менюто си. Но е важно да избираме такъв без рафинирани въглехидрати. Те се срещат често в пакетираните хлябове, които обикновено имат ниско съдържание на фибри.
Източник: iStock
Консумацията им може да доведе до скокове в кръвната захар и да увеличи риска от инсулинова резистентност, свързана с когнитивни нарушения и влошено здраве на мозъка. За да ги избегнем, е добре да ядем пълнозърнест хляб, заради по-високото му съдържание на фибри.
Алкохол
Не е нужно да изключваме напълно и алкохола. Но с напредването на възрастта метаболизмът ни не се справя толкова добре с неговото обработване. Редовното пиене на алкохол вреди на всяка възраст, но негативното му въздействието се засилва след 50-годишна възраст.
Източник: iStock
Отразява се негативно на здравето на мозъка и дори на костите. А рисковете от остеопения и остеопороза се увеличават с напредването на годините. Освен това алкохолът е и калоричен, което предвид забавения метаболизъм, може да доведе до покачване на тегло, пише Eating Well.