Есента официално е тук, времето се захлажда, дрехите стават по-дълги и топли, а храната, която консумираме - по-питателна. безспорно със смяната на сезоните идва и промяна в менюто, а най-доброто, което можем да направим, е да консумираме сезонни продукти, защото те имат най-висока хранителна стойност.

6 вида богати на антиоксиданти плодове, с които борим възпаленията

6 вида богати на антиоксиданти плодове, с които борим възпаленията

Вкусни и ефективни срещу свободните радикали и оксидативния стрес

За щастие, есента е богата на пресни плодове и зеленчуци и имаме голям избор какво да сготвим и да сложим на масата. Ето и какво да наблегнем през следващите месеци.

Моркови

Сигурни си ги хапваме през цялата година и това е страхотно, защото са богати на витамин С и каротеноиди като лутеин, който защитава очите. Освен това те естествено озаряват кожата ни, подпомагат правилното функциониране на мозъка и забавят загубата на мускулна маса.

Морковите са сред есенните попадения

Източник: iStock

Морковите са сред есенните попадения

Сладки картофи

И те като своите събратя морковите са повече от полезни. Богати са както на фибри, така и на въглехидрати и ни зареждат с енергия, която опредено ни е необходима през есенните дни. Освен това сладките и лилавите картофи съдържат големи дози антоцианини, които подпомагат когнитивните функции и намаляват риска от диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Пащърнак

Може да не е сред най-популярните зеленчуци, но е сред най-подценяваните. Той е богат на витамини и фибри, помага ни в борбата с възпаленията процеси в организма, подпомага здравето на костите и дори се справя с някои кожни заболявания като псориазис.

Не бива да подценяваме пащърнака

Източник: iStock

Не бива да подценяваме пащърнака

Червено цвекло

То e подходящо както за хора с нисък хемоглобин и стойности на желязото, така и за регулиране на стойностите на кръвно налягане благодарение на високото съдържание на нитрати. Доказано помага за намаляване на възпаленията и предпазва от спад на когнитивните способности, обяснява Verywell Health.

Кейл

Един все още не толкова разпространен у нас зеленчук, но неслучайно определян като суперхрана. Той е богат на фибри и лутеин, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и този от спад на когнитивните възможности. Грижи се и за зрението ни.

Грозде

Един от плодовете, на които сега им е сезонът, и задължително трябва да си похапваме често. То е богато на различни полезни вещества като флаваноиди и полифеноли, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни средства. Подпомага и мозъка, и сърдечно-съдовата система.

И вкусно, и полезно е гроздето

Източник: iStock

И вкусно, и полезно е гроздето

Круши

Освен много сладки, те са богати на фибри, пребиотици и антиоксиданти. С тях можем хем да хапнем нещо сладко, хем да си гарантираме много ползи за здравето, включително намален риск от диабет тип 2, по-нисък холестерол и по-лесно поддържане на здравословно тегло.

Ябълки

За къде сме без тях. Плодовете с високо съдържание на витамини С и Е, желязо, цинк и полифеноли ни предпазват от оксидативен сред и възпаления в организма. А по този начин намаляват риска и от редица заболявания, свързани с тях.

5 вида плодове, които няма да се развалят бързо

5 вида плодове, които няма да се развалят бързо

И ще ни спестят пари

Тиква

Оставяме най-хубавото за накрая. Какво е есента без вкусна тиква? А освен това е и много полезна. Богата на витамини, минерали, фибри и противовъзпалителни съединения, тя помага за контрол на теглото, нивата на кръвна захар и стойностите на кръвното налягане. Подсилва имунната система. Тиквените семки също са много богати на антиоксиданти, които могат да намалят риска от различни онкологични заболявания.