За много хора сирената са основна храна, която винаги присъства в хладилника им и се консумира всеки ден. И макар да се счита за полезна, не бива да забравяме, че не всички видове са еднакви. Защото различните сирена имат и различна хранителна стойност, а някои от тях всъщност могат да бъдат и вредни за здравето на сърцето. Ето какво е полезно да знаем за въздействието на сирената върху организма ни.
Здравословни ли са сирената и как влияят върху здравето
Дали сиренето, което ядем, е здравословно, зависи от това какъв вид е, в какво количество го консумираме и с кои други храни. Добре е да имаме предвид, че в големи количества сирената с високо съдържание на мазнини могат да бъдат вредни за здравето на сърцето, защото повишават нивата на LDL холестерола. А това съответно може да причини и други здравословни проблеми, включително увеличаване на риска от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Източник: iStock
Причината за този ефект на голяма част от сирената върху сърдечното здраве се крие в съдържанието им на наситени мазнини. Общата препоръка е те да бъдат под шест процента от общо консумираните дневни калории. Това означава, че ако приемаме по 2000 калории ежедневно, не повече от 120 от тях трябва да идват от наситени мазнини - или това се равнява на около 13 грама наситени мазнини на ден. Тази информация може да ни бъде полезна при избора на сирена, когато ги купуваме от хранителните магазини.
Освен потенциалните вреди, с които е свързана консумацията на сирена, най-вече в по-големи количества, все пак трябва да се отбележи, че те съдържат и полезни хранителни вещества. Затова и ако нямаме непоносимост, алергии или изрична препоръка от лекар да ги избягваме, сирената могат дори да подпомогнат цялостното здраве. Протеините и въглехидратите в тях ни дават енергия, а калцият, който съдържат, е от ключово значение за здравето на костите. Освен това сирената са богати още на витамини А и В12.

Източник: iStock
Кои сирена могат да бъдат вредни за здравето на сърцето
Най-голямо отрицателно въздействие върху здравето на сърцето могат да окажат сирената с високо съдържание на наситени мазнини и натрий. Преработените, твърдите и пълномаслените сирена, сред които са чедър и пармезан, са с по-високо съдържание на наситени мазнини и сол, което може да повиши LDL холестерола и кръвното налягане. Маскарпонето също се откроява като не особено полезно за сърцето, тъй като съдържа повече общи мазнини дори и от чедъра.

Източник: iStock
Всичко казано дотук предполага, че полезните за сърдечното здраве сирена са нискомаслените, като моцарела, рикота и котидж. Те съдържат по-малко наситени мазнини и натрий.
И не на последно място, от значение е и с кои други храни комбинираме сирената. За да постигнем по-здравословен баланс в храненето, е препоръчително да ги ядем заедно с пълнозърнести храни или плодове, които са свързани с ползи за здравето на сърцето.
Стига да ги консумираме умерено, да избираме нискомаслени видове и да ги ядем заедно с полезни за сърцето храни, сирената не биха оказали негативно влияние на здравето ни. От друга страна обаче тези видове, които имат високо съдържание на наситени мазнини, е за предпочитане да ядем възможно най-рядко.