Стресът е неизбежна реалност в съвременния динамичен живот. А за вредата от него се говори все повече. Знаем, че когато свободните радикали атакуват клетките в тялото ни, това води до оксидативен стрес. И тъй като в ежедневието си сме изложени на токсини, замърсяване на въздуха, пестициди и слънчева светлина, производството на свободни радикали в тялото ни се увеличава.
Това не никак добра новина за здравето ни. И определено не звучи по-успокояващо, когато към факторите на околната среда добавим и вредни навици като тютюнопушене, консумация на алкохол, недоспиване, нередовно и небалансирано хранене.
В комбинация факторите, на които можем и тези, на които не можем да влияем, могат да доведат до по-засиленото образуване на свободни радикали в организма ни. И когато те не са под контрол, могат да увредят нашите клетки и ДНК. В резултат на това дългосрочният оксидативен стрес може да доведе и до хронично възпаление и заболяване.
За щастие, с промени, които можем да въведем в начина си на живот, включително храненето, има как да се противопоставим на оксидативния стрес. Един от начините е като залагаме на повече антиоксидантни храни. Сред тях са и едни от най-вкусните плодове. Ето шест от тях.
Боровинки
Освен на антиоксиданти, боровинките са богати на фитохимикали като антоцианини, флавоноиди, фенолни киселини и стилбени, които в комбинация осигуряват чудесна защита за здравето ни. По-конкретно антоцианините, които са мощни противовъзпалителни съединения, се съдържат в обвивката на боровинките и именно на тях се дължи наситения им син цвят.

Източник: iStock
В комбинация с други полезни съединения, тези дребни плодове ни помагат да защитим мозъка си, както и да се предпазим от възпаления, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, дори и от рак.
Нар
Зърната на нара са пълни с вкус и антиоксиданти. Освен това имат и противовъзпалителни свойства, а консумацията им се свързва с по-ниска вероятност от развитието на хронични състояния като затлъстяване, болестта на Алцхаймер, диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Източник: iStock
Тези ползи за здравето от нара се дължат основно на антиоксиданта пуникалагин.
Вишни
Макар и по-скоро кисели, вишните съдържат голямо разнообразие от полезни за цялостното ни здраве съединения. Те имат противовъзпалителни свойства, когато ги консумираме редовно и затова действат по-добре за предотвратяване на възпалението, преди то да се е появило.

Източник: iStock
Наред с това, вишните могат да ни помогнат и за по-добър сън. Те се свързват с по-високи нива на мелатонин, по-малко възпаление и подобрено качество на съня. А благодарение на комбинацията от полифеноли, мелатонин, каротеноиди и витамини E и C, тези плодове благоприятстват възстановяването на мускулите.
Къпини
Къпините са богати на растителни съединения, включително витамини А и С, каротеноиди, стероли, терпеноиди и фенолни съединения, всички от които особено полезни за здравето.

Източник: iStock
Съдържат и антиоксиданти, като антоцианини и терпеноиди. А те са важни, защото могат да блокират освобождаването на провъзпалителни молекули, свързани с определени здравословни състояния.
Годжи бери
Подобни на вкус на червените боровинки, годжи бери дължат яркия си цвят на каротеноидите. Сред тях в най-голямо количество е зеаксантинът - мощен антиоксидант, ключов за доброто зрение.

Източник: iStock
Наред с това тези плодове могат да благоприятстват понижаването на кръвната захар, подобряването на нивата на холестерола, засилването на имунната функция и дълголетието.
Малини
Друг вид вкусни горски плодове, които предпазват здравето ни, са малините. Те са пълни с антиоксиданти, сред които антоцианини, елагитанини и витамин С, които в комбинация с други растителни съединения, засилват още повече ползите за здравето.

Източник: iStock
И не на последно място, съединенията в малините помагат се преборим с оксидативния стрес и възпаленията, които могат да доведат до развитието на рак и други заболявания, пише Eating Well.