Докато някои са върли последователи на фастинга, пропускат закускат и хапват за пръв път чак на обяд, други продължават да поддържат и да прилагат на практика правилото, че първото хранене за деня е най-важното. Е, ако сме от вторите, сигурно често имаме сутрини, в които искаме да опитаме нещо ново и различно, но да бъде и здравословно.
Понеже ние също сме от тях, събрахме няколко вкусни и здравословни комбинации, които са повече от подходящи за закуска. С тях ще се заситим за дълго, ще дадем на тялото си необходимите хранителни вещества и повече от добър старт на деня.
Кисело мляко (кефир), горски плодове, семена от чия
Това трио е не само много вкусно, но и много полезно. Млякото ни дава нужната на храносмилателната доза пробиотици, а ако използваме кефир, те са още повече, защото имаме процес на ферментация.

Източник: iStock
Не само мнгоо вкусно, но и много полезно
Те се допълват от силните антиоксиданти на горските плодове, които са в синхрон с фибрите в тях и заедно подпомагат не само стомаха и червата, но и имунната система. Семената от чия са богати на така важните омега-3 мастни киселини, както и не по-малко важни минерали като калций и магнезий.
Така тази закуска ни гарантира контрол над нивата на кръвна захар по-добро храносмилане и поддържане на мозъчната и сърдечната функция. Ще имаме и енергия за дълги часове напред благодарение на фибрите и полезните мазнини.
Овесени ядки, ленено семе и банан
Още една лесна и полезна идея за закуска, която изисква само малко подготовка от предишната вечер, когато трябва да се сетим да накиснем овесените ядки. Те са много богати на фибри, които подпомагат както сърцето, така и храносмилателната система.
Голямата сила на лененото семе пък са омега-3 мастните киселини и фитоестрогените, които съдържа и с които подкрепяме както цялостното си здраве, така и хормоналния баланс. Бананите със своя калий пък поддържат функциониране на мускулите и нервната система.

Източник: iStock
Още една класика за закуска
Тази комбинация ни дава необходимата доза енергия, подпомага чревната микрофлора, намалява холестерола и има още много ползи за организма.
Кефир, боровинки, джинджифил, спанак
Може да не ни звучи като най-вкусната комбинация, но истината е, че се получава едно страхотно смути, което може да изпием в бързината сутрин, за да не ни е гузно, че не сме закусили. Кефирът, както вече споменахме, е прекрасен за чревната микрофлора, която пък е важна за целия организъм. Боровинките са пълни с антиоксиданти и витамини, които ни предпазват от оксидативния стрес, а той пък води и до стареене.
Джинджифилът допълва техните ползи, защото и предпазва от възпаления, и подпомага храносмилането. А спанакът е завършекът на тази комбинация със своите големи количества желязо, витамини и фибри.
И така финалният резултат е смути, което подпомага храносмилателната и имунната система, докато ни дава големи дози енергия без резки скокове в кръвната захар и без нежелани килограми.

Източник: iStock
Цветно и полезно смути за закуска
Пържени яйца, сотиран спанак и пълнозърнест хляб
Една малко по-различна, но също толкова полезна закуска за феновете на соленото. Бърканите яйца са класика, с която няма как да сбъркаме. Те ни дават така необходимия протеин и много хранителни вещества, включително и така важния за мозъка холин. Спанакът е богат на витамини А, С, К, желязо и антиоксиданти. Пълнозърнестият хляб доставя фибри и бавноразтворими въглехидрати, пише Times of India.
С тази комбинация поддържаме стабилни нива на кръвната захар часове след закуската, с което избягваме вредните скокове и спадове. Освен това комбинацията от хранителни вещества подпомага възстановяването на мускулите, зарежда ни с нови сили и подпомага храносмилането - все важни ползи за началото на деня.

Източник: iStock
Всичко, от което се нуждаем сутрин
Тофу, сладки картофи и чушки
И една малко по-нестандартна комбинация за тези, които избягват животински продукти. Соевото сирене съдържа голямо количество калций и желязо, които подпомагат мускулите, ставите и костите. Сладкият картоф е богат на фибри и бета-каротен, с които енергията се отделя дълго и постепенно. Чушките, особено камбите, съдържат голямо количество витамин С, който подпомага имунната система и подхранва кожата.
Така тази закуска става много здравословна и хранителна, но с ниско съдържание на калории, което е прави перфектна за поддържане на стабилни нива на енергията, както и за здравето на целия организъм.