Както добре знаем, подправките и билките са ценени от хилядолетия насам. И за това си има добра причина. Те имат редица полезни качества, включително противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. И благодарение на тях помагат при различни здравословни състояния - от слаб имунитет, през здравето на кожата до когнитивната ни функция.
Според проучване обаче консумацията на три конкретни подправки може да помогне за предотвратяване на редица хронични заболявания, които се появяват с напредване на възрастта, включително невродегенеративни заболявания и деменция.
Вероятно сме чували, че в основата на повечето здравословни проблеми, включително свързаните с функцията на мозъка, стои възпалението. То генерира свободни радикали, които могат да доведат до оксидативен стрес и да увредят клетките ни с течение на времето.
И както подчертава специалистът по интегративна медицина д-р Юфанг Лин: "Свързаните с възрастта заболявания често се основават на възпаление".
Мощното трио: куркума, джинджифил и кардамон
Добрата новина е, че антиоксидантите могат да неутрализират тези свободни радикали и да попречат на възпалението. Именно затова е особено полезно да "зареждаме" организма си с антиоксидантни, противовъзпалителни вещества. А такива можем да си набавим, като приемаме три популярни и достъпни подправки: куркума, джинджифил и кардамон.

Източник: iStock
джинджифил
Всяка от тези подправки съдържа биоактивни съединения, които имат противовъзпалителни ефекти. Според проучването джинджифилът може да инхибира тумор некротизиращ фактор-алфа (TNF-алфа), който е мощен възпалителен химикал, както и COX-2 - възпалителен ензим. Освен това има защитен ефект срещу амилоид бета - ключов протеин, свързан с Алцхаймер.
Куркуминът, който е основното биоактивно вещество в куркумата, доказано блокира конкретен вид молекула, която достигайки до клетките ни, може да доведе до възпаление.

Източник: iStock
куркума
А кардамонът насърчава някои антиоксиданти в тялото, като например глутатион, и предотвратява образуването на биомаркер, свързан с болестта на Алцхаймер.
Колко да приемаме, за да се възползваме максимално от предимствата на подправките
Колкото и полезни да са куркумата, джинджифилът и кардамонът, трябва да приемаме достатъчно от тях, за да се възползваме максимално от предимствата им. А проучването изтъква също, че не всеки човек ги приема и усвоява по един и същи начин. Затова и са нужни допълнителни изследвания, които да определят оптималната доза.
Всъщност, когато става въпрос за подправки, няма препоръчителен дневен прием, какъвто имаме за основните макронутриенти и микроелементи.
Но конкретно за куркумата, изследвания показват, че между 500 и 1000 милиграма е здравословна и ефективна доза, в зависимост от източника на куркума. Полезно е да знаем също, че усвояването на куркумин е в пъти по-добро, когато се приема заедно с пиперина, който се съдържа в черния пипер, пише MindBodyGreen.