Макар времето вече да напомня за късна есен, това не означава, че трябва да се затворим вкъщи за почивните дни и нищо да не правим. Дори напротив, точно сега няма нищо по-добро от шарения килим на есенните дървета в едно китно планинско село с богата и интересна история като Свежен.

Как да стигнем

Разположено е в Сърнена Средна гора, област Пловдив. Селото се намира на 32 километра от Карлово и на около 62 км от Пловдив. Има няколко начина да стигнем до него, но препоръчваме маршрута Карлово-Баня-Бегунци-Домлян-Мраченик-Свежен, защото там пътната настилка е в по-добро състояние.

Уикенд в Карлово

Уикенд в Карлово

Какво да правим и да видим в града на Васил Левски

Свежен

Село Свежен е архитектурно-исторически резерват. Основано е през XIV век и преди Освобождението е било околийски център, в който са влизали 62 села.

Снимка 385573

Източник: Facebook / Свежен / Аджар / Svejen

Селото е опожарено през лятото на 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. От над 1200 къщи остават към 100.

Богата история и впечатляваща архитектура се преплитат в село Свежен, което и до днес не спира да разказва за преживяното по малките си криволичещи улици, пълни с усещане за българщина.

Един кмет, един Facebook и едно село

В момента в Свежен живеят под 200 постоянни жители, но лятото населението достига 1200 души - заради многото прииждащи от градовете хора, които използват къщите си там за летни резиденции.

От 2015 г. Христо Енков е кмет на Свежен. Той има за цел да да върне старата слава на селото, като се посвещава на всякакви инициативи, за да го направи.

Неслучайно споменаваме името му, защото той е един от най-дейните кметове в България. Използва Facebook, за да споделя ежеседмично новини с цялата общност. За онези, които нямат интернет, той принтира Facebook постовете си и ги окачва на стената пред сградата на кметството.

Архитектура

Селото е дълго и тясно - къщите са разположени на двата бряга на Свеженската река, а разхождайки се пеша ще се натъкнем и на часовниковата кула, която свидетелства за отношението и естетиката на хората живели някога там.

Образци на архитектурния разцвет по това време са и Джевизовата, Мушевата и други подобни къщи.

Почистване на Серафимовата къща от местни жители

Източник: Facebook / Кметство с. Свежен

Почистване на Серафимовата къща от местни жители

Свежен е родно място и на някои значими български личности. Сред тях е полковник Владимир Серафимов, чийто паметник се издига в центъра на селото. Къщата му, позната като Серафимовата къща, пък е на 300 години.

Туризъм

Съвсем близо до селото се намира чешмата "Жълтата вода", която си струва да бъде видяна. Ако искаме да се разходим на по-голямо разстояние, може да отидем и до язовир Свежен, връх Братан, както и хижите Каваклийка, Братан и Свежен, а защо не и малко по-далеч до язовир Домлян.

Една легенда

На връх Кадрафил, който се намира в околностите на селото, е разположена надгробната плоча в памет на Хаджи Димитър. Много изследователи твърдят, че там е било любимото място на славния войвода. Според местна легенда и редица изтъкнати български историци именно там е и гробът на Хаджи Димитър.

Снимка 385577

Източник: Facebook / Кметство с. Свежен

Твърди се, че войводата е ранен на Бузлуджа, но е пренесен от негови другари до връх Кадрафил, където загива. Свеженци и до днес се качват на върха на 6 август (тогава е починал войводата), за да почетат паметта на Хаджи Димитър.

Нощувката

Има няколко семейни къщи за гости в Свежен, а в близост до селото (на около час и половина пеша) в Средна гора е хижа Свежен, до която по черни пътища може да се стигне и с по-висока кола.

Хижа Свежен

Източник: Facebook / Хижа Свежен/Mountain Hut Svezhen

Хижа Свежен

Дали ще посетим село Свежен заради културно-историческото му наследство или поради факта, че е едно от най-китните и красиви планински села, няма значение, важното е, че един уикенд там ни гарантира страхотна почивка.

Уикенд в Трън

Уикенд в Трън

Три места, които да видим