Макар много хора да предпочитат да посещават Карлово в началото на лятото, когато там се чества прословутия Празник на розата, ние препоръчваме всяко друго време на годината, но не и тогава.

Причината е, че ако искаме да усетим истинския дух на града, трябва да се насладим на спокойната му обичайна атмосфера, извън лудницата покрай честванията, свързани с фестивала на маслодайната роза.

Как да стигнем

Снимка 380520

Източник: Facebook / Karlovo

За всички, които не познават родния град на Апостола на свободата Васил Левски, ще кажем, че Карлово е китно балканско градче, разположено в подножието на Стара планина. Намира се в южна Централна България, което го прави удобен за посещение, независимо от коя точка тръгваме. До него можем да стигнем както с кола, така и с автобус и влак.

Какво да видим

Макар и малък, градът има какво да предложи откъм забележителности - природни и културни.

Къщата музей "Васил Левски"

Снимка 380505

Източник: Facebook / Национален музей "Васил Левски"

Започваме с една от най-знаковите за Карлово сгради, а именно родната къща на Васил Левски. Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 44-то място. Къщата, в която е живял Васил Левски, е опожарена през Освободителната война, но е възстановена през 1933 г.

Паметник на Васил Левски

Снимка 380506

Източник: Facebook / Karlovo

Построен е в периода 1903-1907 г. и се намира се в старата част на град Карлово, близо на храма "Свети Никола", в чийто двор е и гробът на майката на Васил Левски - Гина Кунчева.

Историческият музей - Карлово

Исторически музей (отляво) и църквата "Свети Никола" (отдясно)

Източник: Facebook / Общински Исторически музей - Карлово

Исторически музей (отляво) и църквата "Свети Никола" (отдясно)

Сградата е ценен архитектурен и културно-исторически паметник от епохата на Възраждането. Разполага с два отдела: Етнография и Българско възраждане. Намира се в старото училище от 1871 г.

Сред другите забележителности са църквата "Св. Богородица", както и многото старинни къщи със забележителна архитектура в старата част на града, в непосредствена близост до центъра.

Старата част на Карлово

Източник: Facebook / Karlovo

Старата част на Карлово

Такива са Александровата къща, наричана още Хадживълковата къща, Зоевата къща, Копринаровата къща, Патевата къща, Площаковата къща, Пулевата къща, Съмналиевата къща, Белият двор, Синият двор и други.

Водопад "Сучурум"

Източник: iStock

Водопад "Сучурум"

В Карлово задължително трябва да се разходим и до водопад Сучурум, а в района може да разгледаме живописната екопътека "Адреналин", резерват "Стара река", местността "Кръста" с параклиса "Св. Иван Рилски" и много други природни забележителности.

Mестността "Кръста"

Източник: Facebook / Карлово - Karlovo

Mестността "Кръста"

Хапване и пийване

След като отделим време да обиколим града обстойно, можем да се отдадем на заслужена почивка и да се насладим на страхотна храна, която предлагат някои местни заведения.

Снимка 380518

Източник: Facebook / Ресторант, чардак и двор Едно време

Едното е ресторант, чардак и двор "Едно време", което е в центъра на града и разполага с отлична кухня, красива градина и уникален битов интериор. Друго заведение, което препоръчваме, е ресторант "Карлово", който освен вкусната храна, предлага и невероятна гледка към Стара планина.

Последното ни предложение е ресторант "Водопад", което е сред любимите на местните не само заради страхотната кухня, но и заради локацията си - живописната алея към водопада Сучурум.