Празниците наближават, а с тях се увеличава и желанието ни да се отдадем на заслужена почивка. Въпреки че има още малко време до този момент, уикендът е подходящ за кратко бягство от цялата предпразнична лудница и презареждане на батериите.

И къде по-добре може да се случи това, освен в планината. Тази седмица пръстът ни върху картата спира на родопското село Гела, което е добър избор през всеки сезон, но през зимата е истинска приказка.

Гела се намира в Южна България, област Смолян. Разстоянието от София е около 240 км., а от Пловдив - около 100. Това, с което най-често свързваме селото, е традиционното надсвирване с гайди, което се провежда през юли или август. Тогава може отново да се върнем тук.

Снимка 457147

Източник: iStock

Но сега времето е не по-малко подходящо за спокойствието в сърцето на Родопите, за гостоприемството на местните и за приказните планински пейзажи наоколо.

На 1500 метра надморска височина се оказваме заобиколени и от най-величествените върхове на Родопите, всички по над 2000 метра.

Снимка 457137

Източник: Facebook / Комплекс Панорама - село Гела

Говори се, че именно тази магичност вдъхновява и тракийския певец Орфей. Защото село Гела се датира от учените на близо 3300 години, което го прави едно от най-древните населени места на континента.

През римско време тук е важен културен и търговски център. Днес населеното място се гордее със своите две църкви и 11 параклиса с древна история, запазена и до наши дни.

Снимка 457148

Източник: iStock

Село Гела се смята за енергийния център на Родопите и за един от трите в България, заедно с Рупите и Кръстова гора. Затова тук наистина можем да презаредим батериите, всеки път когато ежедневието ни дойде в повече. 

Климатът е мек през цялата година, а планинският въздух е наистина лечебен за хора с белодробни заболявания. Слънцето грее над селото в повечето дни от годината, дори когато има сняг, което ще направи разходката ни сред природата наистина приятна.

Снимка 457144

Източник: iStock

В района се срещат много редки животни и растения, а цветето на Орфей можем да видим само тук. Една от спирките по време на разходката ни е ранната византийска базилика, както и старите църкви "Света Троица" и "Света Богородица".

Уикенд в Горна Арда

Уикенд в Горна Арда

Бягство сред природата

А след като сме се надишали с чистия планински въздух, е време да се скрием на топло в някоя от къщите за гости. От повечето от тях можем и да съзерцаваме планинските пейзажи, докато ни стане студено и се мушнем вътре в автентичната родопска атмосфера. Защото някои от местата за настаняване са построени още през 20-те години на миналия век, което ги прави сами по себе си атракция.