Декември е тук, а с него и зимните емоции, които хем ни карат да потреперваме от студ, хем стоплят душите ни с удивителни природни картини. Първото, разбира се, не бива да ни спира от идеите за пътуване, защото само така ще стигнем и до второто, а то си заслужава. 

Уикенд в Горна Арда

Уикенд в Горна Арда

Бягство сред природата

Тази седмица сме решили да се отправим към Благоевград, защото в града има какво да се види, а и той е отправна точка към още няколко много красиви места, но за тях малко по-късно.

Градът е разположен на около 100 километра от София и няма да ни се налага да пътуваме кой знае колко дълго, ако тръгваме от столицата. Този край на България също има богата история, като се смята, че регионът е населяван от хора още от неолитната епоха.

Днешният град е наследник на тракийско селище, известно като Скаптопара, което означава "пазарен град". По време на турското робство нещата не се променят много, защото градът се казва Горна Джумая - Горен Пазар. Днешното име - Благоевград, пък получава през 1950 г. и е посветено на социалиста Димитър Благоев.

Със сигурност трябва да отделим няколко часа, за да се разходим из калдъръмите улички на квартал Вароша. Той се обособява като квартал на християните в края на XVI и началото на XVII  век, защото по онова време преобладаващото население е изповядвало ислям. Свързвал се е с останалата част на града посредством три моста. 

Във Вароша ще видим реконструирани или реставрирани къщи, които ни потапят в духа на старинния квартал. В него са разположени няколко къщи, които са със статут на архитектурни паметници.

Измирлиевата къща

Източник: viewblagoevgrad.com

Измирлиевата къща

Сред тях са Диневата къща, Мощанската къща, Унчевата къща и Измирлиевата къща. В квартала се намира и обявената за национален паметник на културата църква "Въведение Богородично". Тя е построена за четири години, като строежът ѝ започва през 1840 г.

Интересното при нея е, че иконостасът ѝ е изработен по подобие на този в църквата в Рилския манастир, но разбира се, му отстъпва по големина. Можем да посетим и регионалния исторически музей, основан през 1952 г. В него ще научим повече за археологията, историята и етнографията на региона.

В Благоевград със сигурност няма да умрем от скука, защото благодарение на Югозападния университет "Неофит Рилски" има студенти целогодишно, което означава нощен живот, което означава - купон. 

Ако разходките из града не са ни достатъчни, от Благоевград можем да отскочим до Банско (разстоянието е 38 километра), за да разгледаме града или покараме ски, защото сезонът го позволява. На около един час път пък се намира най-малкият град в България - Мелник, където виното е страхотно, а нали е зима - точното време за тежкото мелнишко червено.

Уикенд в Мелник и Рупите

Уикенд в Мелник и Рупите

И да видим, и да хапнем, и да пийнем

Ако виното не може да ни съблазни, то една бърза разходка до Рилския манастир (някакви си 24 километра) винаги е добра идея.