Прогнозата за времето през уикенда може да не ни звучи много обещаващо, но пък ще е грехота, ако и двата почивни дни се окажат топли и приятни, а ние пропуснем да се разходим из България. И пръстът ни спира върху картата, посочвай град Трън - не особено популярна дестинация, но и тя със своя чар.

Как да стигнем

Трън е град в Западна България, намиращ се в близост до границата със Сърбия. От София, Перник и Брезник можем да стигнем с автобус, но най-добре да сме с кола. Разстоянието от столицата е 82 км., а от Пловдив - 236.

Какво да видим

Трън е град, разположен в подножието на планина Руй. Планинският релеф прави покрайнините подходящи за разходка на чист въздух. На три километра от града е трънската екопътека, която можем да изминем за няколко часа, но не бива да подценяваме трудността й.

Центърът на Трън

Източник: Facebook / Аз обичам красивото в България

Центърът на Трън

Градът има и дълга история, а в древността е бил важен търговски център, заради т.нар. Знеполски друм, който минава през града. Днес Трън се разделя условно от коритото на река Ерма, а покрай нея е една и забележителностите на града, която да видим.

Ждрелото на река Ерма

Наричат го още Трънско ждрело, по разбираеми причини. Дължината му е около 100 метра, а в най-тясната му част ширината е пет метра. Преди да стигнем до самата река има широка поляна, където можем да паркираме, а и да си направим барбекю.

Трябват ни само въглища и месо (или зеленчуци), защото на място има изградени няколко беседки с барбекюта и пейки, които са страхотни за хапване със семейство и приятели на чист въздух.

След като презаредим, се отправяме към реката. От двете страни на водата, която пада по скалите и създава красиви пейзажи, има стръмен път и дълъг, дървен мост.

Мостът над реката

Източник: Facebook / Erma SPA Hotel

Мостът над реката

На места конструкцията не е никак устойчива, затова трябва да преминаваме с повишено внимание. Същото важи и за селфитата, за които със сигурност ще спрем тук и там, особено когато е цветна есен.

От другата страна на реката има тунел в скалите, през който можем да излезем към екопътеката. Ако не ни е страх от тъмното и прилепите, разбира се.

Единият край на тунела в скалата

Източник: Facebook / Рибарник Трън

Единият край на тунела в скалата

Скален параклис Св. Петка

Едно от местата в България, което се радва на най-голям интерес от вярващите в последните години. Намира се в самия град Трън, а за точното му местоположение ще се ориентираме лесно по хората, които чакат да се качат по стълбите до мястото, където приживе се е криела Света Петка.

Параклисът, погледнат от долу

Източник: Facebook / Алексей Жалов

Параклисът, погледнат от долу

Разположен на хълм, скалният параклис е малко по-труднодостъпен, но има изградени парапети и осветление. Когато стигнем до горе и се огледаме наоколо, гледката също си заслужава. Но не заради нея сме изкачили стъпалата.

Вярва се, че посещението в параклиса може да ни изцели от различни заболявания. Святото място се поддържа от местни и ще бъдем посрещнати с обяснения какво точно трябва да направим, за да бъдат чути молитвите ни. Вътре е тясно, но се усеща силна енергия.

Вътрешността на параклиса

Източник: Facebook / Страницата на Лорчето

Вътрешността на параклиса

Някои оставят дрехи на болни, а други събират от водата, която се стича по скалите. Според вярванията, това са сълзите на Света Петка. Можем да видим и къде се е криела от непрестанните преследвания заради проповядването на християнската вяра.

Скалният параклис отвън

Източник: Facebook / Elly Buleva

Скалният параклис отвън

Важно е да съобразим посещението си в скалния параклис с работното му време. Той не е отворен постоянно, а от сряда до неделя от 9 до 17 часа. През зимата е необходимо да се уговорим предварително, а как да стане това е упоменато на сайта на община Трън.

Музей на киселото мляко

На седем километра от град Трън, в село Студен извор, се намира единственият по рода си Музей на киселото мляко. Той е разположен в двуетажна къща и отваря врати преди 11 години.

Музеят на киселото мляко

Източник: Facebook / Antoaneta Kirova

Музеят на киселото мляко

Намира се в непосредствена близост до родния дом на д-р Стамен Георгиев - ученият, открил Lactobacillus bulgaricus. Именно в негова чест е създаден музеят, посветен на един от символите на страна ни, с който сме се прославили по целия свят.

Уикенд в Геопарк Искър-Панега

Уикенд в Геопарк Искър-Панега

Идея за пикник и място, където да презаредим батериите

В музея можем да научим интересни факти и да видим как се е правел млечният продукт в миналото. Той е отворен за посещение от сряда до неделя между 9 и 18 часа, а таксата е символична - два лева.