Както от опит знаем, Свети Валентин не е свързан само с любовта, но и с виното. А какво по-добро място да ги съчетаем и двете от някоя от многото винарски изби у нас.

Виненият туризъм в България е приятно занимание, което се услажда на все повече хора. А има и все повече къде да идем.

За всички, решили да се разходят сред лозята, да дегустират вино или да прекарат един цял романтичен уикенд на някое подобно място, направихме малък списък от пет винарски изби, които предлагат не само дегустация, но и възможност за настаняване.

Вероятността в нито една от тях да няма свободни стаи за тези почивни дни е повече от голяма. Но пък и петте са перфектен избор за всеки следващ уикенд, когато еуфорията около Свети Валентин ще е история.

Уикенд в село Делчево

Уикенд в село Делчево

Поредна доза селски туризъм

Шато Копса (GPS координати: +42° 38' 51.87", +24° 42' 22.55")

Лозовите масиви на Шато Копса са 50 хекатра, разположени в сърцето на Розовата долина, в непосредствена близост до село Московец, община Карлово. Този винен микро район, закътан между южния склон на Стара Планина и Средна гора, е изключително благоприятен за отглеждането на висококачествени бели сортове вина.

Такива са емблематичния местен сорт червен мискет, мускат Отонел, шардоне, совиньон блан, които съставляват 80% от лозовите масиви на Копса. Червените сортове грозде, които отглеждат, са каберне совиньон и мерло. 

Снимка 466529

Източник: copsa.bg

Що се отнася до хотелската част, тя отваря врати през 2008 г. Шатото, където се намира и винарската изба, разполага с четири стаи и един суит, както и страхотен ресторант с изискани специалитети, където да опитаме от страхотните местни вина.

През 2017 г. до Шато Копсa е построен и нов хотел Мезон Копса, който разполага с две двойни стаи и два суита.

Вила Юстина (GPS координати: 42°02'22.6"N 24°31'10.2"E)

Снимка 466541

Източник: villayustina.com

Вила Юстина е разположена в покрайнините на Родопската Яка, в село Устина, на 26 км от Пловдив, регион с богата винена история.

Лозовият масив от 420 дка е разположен на южен склон на 4 км от избата, с 300 м надморска височина, североизточно разположение на редовете и върху силно карбонатни почви. Сортовете грозде, които се отглеждат, са совиньон блан, семийон, шардоне, алиготе, гевюрцтраминер, мерло, пино ноар, каберне фран, мавруд и рубин.

Снимка 466542

Източник: villayustina.com

Непосредствено до винарската изба се намира и хотелска част, която разполага с 10 напълно оборудвани двойни стаи. Комплексът предлага и две двуетажни къщи за гости, всяка от които с капацитет от 14 души.

Винарска изба Салла Естейт (GPS координати: 43°07'06.1"N 27°19'48.4"E)

Снимка 466546

Източник: salla.bg

Салла Естейт е създадена през 2010 г. Намира се в село Блъсково, община Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от Варна.

Гроздето се отглежда в 300 дка лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху Югозападен склон. Бялото вино се произвежда от сортовете грозде ризлинг, шардоне, совиньон блан, траминер и врачански мискет, а червеното - от каберне фран и пино ноар. Розето се прави от каберне фран и пино ноар, като технологията за производство е същата като тази на бялото вино.

Снимка 466547

Източник: salla.bg

В непосредствена близост до винарската изба има къща за гости, която разполага с девет двойни стаи и една стая с пет легла.

Винарска изба Кьосев (GPS координати: 41°38'56.7"N 23°13'59.5"E)

Винарска изба Кьосев се намира в село Илинденци, в полите на Пирин планина. Специализирана е в производството на висококачествени вина в малки бутикови серии.

Снимка 466561

Източник: kiossev-wine.eu

Долината на река Струма се характеризира с редуването на прохладни нощи и слънчеви горещи дни, а това придава на гроздето страхотни аромати, които се пренасят и са характерни за вината на тази винарска изба. Сортовете грозде, които се отглеждат са мелник, мерло, кабарне и совиньон, които се правят лимитирани серии бяло, розе, червено и десертно вино. 

Снимка 466560

Източник: kiossev-wine.eu

Към избата е построена и къща за винен туризъм, разполагаща с четири двойни стаи, която предлага чудесни условия за незабравима почивка, уикенд или среща с приятели на тихо и спокойно място.

Винарска изба Едуардо Миролио (GPS координати: 42°24'14.5"N 26°09'21.3"E)

Разположена е в региона на Тракийската низина в село Еленово, на 22 км от Нова Загора. 

Снимка 466580

Източник: emiroglio-wine.com

Засаждането на лозята започва през 2002 г., избирайки като първи сорт пино неро. През следващите две години производството се разширява и с други интернационални сортове като шардоне, траминер, совиньон блан, мускат, мерло, сира, каберне фран и каберне совиньон. През пролетта на 2005 г. решават да отглеждат и българските сортове мавруд и мелник.

Снимка 466581

Източник: emiroglio-wine.com

Избата е заобиколена от лозя, разположени по хълмистите склонове, езеро и зелени ливади, които създават отлични условия за развитие на винен туризъм. Хотелът се издига над избата и разполага със седем студиа и три апартамента.

Уикенд в Старосел

Уикенд в Старосел

Велики археологически находки, вино и СПА